O-STA

Dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko dobitnik prestižne evropske nagrade


Profesor dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je letošnji dobitnik prestižne evropske nagrade Alexander Edmond Becquerel.


Iz obrazložitve

Profesor Marko Topič prejme nagrado "European Becquerel Prize for Outstanding Merits in Photovoltaics" za izjemne prispevke na področju fotovoltaike. Ti vključujejo njegovo akademsko in znanstvenoraziskovalno delo z razvojem številnih optičnih in električnih simulatorjev ter merilnih sistemov, ki jih uporabljajo številni laboratoriji in industrija, njegovo izjemno angažiranost pri oblikovanju močne fotovoltaične skupnosti v Evropi in po svetu ter njegovo delo v vlogi predsednika Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP-PV.eu). Profesor Topič si ves čas svojega delovanja prizadeva za spodbujanje izmenjave znanja in ljudi, podpira prisotnost industrijskega PV-sektorja v EU ter zagotavlja pomoč številnim znanstvenikom in inženirjem, dejavnim tako v akademskih krogih kot v fotovoltaični industriji.


Strokovnjak na področju fotovoltaike

Prof. dr. Marko Topič, univ. dipl. inž. el., od leta 2006 več kot uspešno vodi Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko, kjer je tudi predstojnik celotne Katedre za elektroniko. Je tudi pridruženi profesor na koloradski državni univerzi ter član Inženirske akademije Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Od leta 2014 je predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP-PV.eu). Predsedoval ali sopredsedoval je številnim mednarodnim konferencam o fotovoltaiki in deluje v več svetovalnih svetih ali odborih raziskovalnih ustanov po svetu.


O evropski nagradi Alexander Edmond Becquerel

Nagrado od leta 1989, ko smo praznovali 150. obletnico Becquerelovega klasičnega eksperimenta, v katerem je odkril fotovoltaični učinek, podeljuje Evropska komisija. Namen nagrade je počastiti znanstvene, tehnične ali vodstvene zasluge pri razvoju fotovoltaične sončne energije, ki so plod dlje trajajočih nenehnih dosežkov. V redkih primerih nagrado podelijo za izjemen izum ali odkritje. Uradna podelitev bo letos potekala na otvoritvenem delu 8. svetovne konference o fotovoltaični pretvorbi energije (WCPEC-8), ki bo od 26. do 30. septembra 2022 v Milanu.