O-STA

Naredi sam/a - Kapljični namakalni sistem

Kapljični namakalni sistem
Navodila

Kapljični namakalni sistem, narejen iz plastenk, je zanimiva rešitev za male vrtove, terase in balkone. Naredi ga lahko praktično vsak in je skoraj zastonj, saj potrebuje le malo vzdrževanja.

Kapljični namakalni sistem iz plastenk morda ni ravno najučinkovitejši namakalni sistem, vendar nam lahko pomaga, npr. če nimamo stalnega dotoka vode ali dovolj denarja za pravi namakalni sistem. Če nastavimo pravilen ritem kapljanja, lahko z eno plastenko rastlini dovajamo vodo približno 1 dan, v kolikor uporabimo plastenke s prostornino, večjo od enega litra, pa morda tudi dlje. Pretok vode (količina kapljic) je odvisen od tega, kako tesno zapremo pokrov plastenke.

Za izdelavo kapljičnega namakalnega sistema iz plastenk potrebujemo:

· Kakovostno plastenko (pred uporabo operi).

· Olfa nož.

· Sistem za pritrjevanje (kljukica, žica, vrv, lepilni trak ...)

KATERO PLASTENKO IZBRATI?

Preizkusili smo veliko plastenk (vsak član družine je predlagal svojo "flaško") in na podlagi njihove oblike in debeline izbrali tisto najbolj obstojno. Trša plastenka kvadratne oblike se manj upogiba na vetru in soncu. Primerne so plastenke napitkov iz aloe vere.

KAKO IZDELATI KAPLJIČNI NAMAKALNI SISTEM IZ PLASTENKE?

S skalpelom (1) lahko odrežemo 90 % dna plastenke in ga uporabimo kot pokrov (2). Odrežemo lahko tudi celotno dno plastenke (3).

Plastenko obrnemo z zamaškom proti tlom (4), jo obesimo (5) ob steblo rastline in napolnimo z vodo (6). Na koncu odvijemo zamašek toliko (7), da začne voda kapljati (8). Sčasoma bomo ujeli pravi ritem kapljanja, ki ga po potrebi prilagajamo.

KAKO PRITRDITI PLASTENKO?

Da bo kapljični namakalni sistem deloval, ga moramo pritrditi v bližini stebla rastline. Po naših izkušnjah je najbolje, če v plastenki naredimo manjšo režo in jo s pomočjo kaveljčka obesimo na oporno palico za paradižnik, na mrežo za kumare oziroma na ograjo. Plastenko lahko tudi zalepimo na dve palici, ki jih zapičimo v zemljo. Takšen način pritrjevanja je zaradi pranja plastenk in menjavanja položaja manj praktičen od obešanja s kaveljčki, ki ga je predlagala Eneja.

KAKO SI POMAGAMO, DA KAPLJICE USMERIMO ČIM BLIŽE STEBLU?

Drugo plastenko po dolžini prerežemo na pol. Pred tem odrežemo njeno dno in ožji del okoli zamaška. Nastali plastični "kanal" postavimo pod kotom med steklenico in steblom rastline. Miha rad pod "kanalček" postavlja kamne, tako da kapljice zaradi naklona drsijo do stebla.

PREDNOSTI SISTEMA

Prednosti / Kapljični namakalni sistem iz plastenk:

· Sistem deluje tudi, če smo nekaj dni odsotni.

· Voda v plastenki, ima dovolj časa, da se segreje, preden pride v stik s koreninskim sistemom.

· Ob pravilni namestitvi plastenka dovaja vodo točno tja, kjer je potrebna, pri tem pa porabimo tudi manj vode.

· Če temperature niso previsoke, ni treba vsak dan dodatno zalivati rastlin.

· Ko se odpravljamo na dopust za dalj časa, nam kljub visokim temperaturam ni treba vsak dan zalivati rastlin. Tudi lažje najdemo nekoga, ki bo rastline zalival in napolnil plastenke zgolj občasno, namesto da bi to moral početi vsak dan.

· Sistem iz plastenke lahko uporabimo tudi za shranjevanje različnih stvari (vrvi, lopatka, vrtne rokavice ...), le da v tem primeru ne odrežemo dna, ampak ožji del plastenke okoli zamaška.

SLABOSTI SISTEMA

Slabosti / Kapljični namakalni sistem iz plastenk:

· V primeru daljše odsotnosti sistem ni primeren, če nimamo nikogar, ki bi zalival rastline in polnil plastenke z vodo.

· Plastenke moramo občasno očistiti.

· Občasno moramo nadzorovati odprtost pokrova in skrbeti za ustrezen pretok kapljic.

· Zaradi različnih navojev plastenk se pretok kapljic lahko razlikuje.

· Pretok kapljic se lahko spreminja tudi zaradi nihanja temperature, ki vpliva na plastiko.

UGOTOVITEV

Če ga ustrezno vzdržujemo, je lahko kapljični namakalni sistem iz plastenk uporaben kot dodaten način za zalivanja rastlin.

Rastline nam bodo hvaležne, hkrati pa bomo porabili tudi manj vode.

IZSLEDKI RAZISKAVE REUS

Toplo sanitarno vodo med umivanjem zob, miljenjem, tuširanjem, pomivanjem posode ipd. zapira 79% vprašanih, pri čemer beležimo značilen padec deleža v primerjavi z 2017 (85%).

Vir: Razsikava REUS 2019 GOS

Branko BaćovićInforma Echo

Pripravo članka je omogočil ELES