O-STA

Vabilo na razstavo G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih

Univerza na Primorskem

Università del Litorale

University of Primorska

Titov trg 4 • SI-6000 Koper

+386 (0)5 611 75 00

info@upr.si • www.upr.si

OTVORITEV RAZSTAVE G. J. MENDLU in MUKOTRPNA ZGODBA O GENIH

V torek, 13. septembra 2022 bo v avli Armerije Univerze na Primorskem ob 16. uri otvoritev razstave v okviru praznovanja 200. obletnice rojstva učitelja genetike G. J. Mendla poimenovana "G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih".

Razstava v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove je predstavlja življenje Gregora Johanna Mendla od njegovega rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, vstopa v samostan, do učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju, kako se prenašajo dedne lastnosti s staršev na potomce.

Predstavljeno je Mendlovo (ne)uspešno predavanje o rezultatih raziskave. Razstava se ukvarja tudi z njegovimi nasledniki: Hugom de Vriesom, Carlom Erichom Corrensom in Erichom von Tschermakom, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili njegova odkritja in zaključke. Spominja se tudi odnosa nacizma in komunizma do genetike. Povzema, kako pridobljeno znanje genetike uporabljamo na različnih področjih, med njimi v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini in arheologiji.

Gregor Johann Mendel, pionir genetike in znanstvenik priznan v svetovnem merilu, je bil rojen v vasi Hynčice, na ozemlju današnje Češke republike. S svojimi odkritji in delom je zaznamoval določeno zgodovinsko obdobje in dal opazen prispevek k splošnemu dobremu človeštva, ki odmeva tudi v današnjem času.

Častno pokroviteljstvo nad razstavo je prevzel veleposlanik Češke republike v Ljubljani, Nj. Eks. Juraj Chmiel. Gostovanje razstave je omogočila Mendlova univerza v Brnu.

Razstava bo v avli Armerije Univerze na Primorskem gostovala vse do 13. oktobra 2022.

Več o dogodku >>>

Lepo vabljeni na uradno otvoritev in ogled razstave.

Svojo prisotnost nam prosim potrdite na e-mail: szk@upr.si, do ponedeljka, 12. 9. 2022, do 12. ure.