O-STA

NEMŠKI FORUM 2022 "Navkljub izzvom trenutnih razmer, se za regionalne dobavitelje na nemškem trgu odpirajo nove priložnosti."


· torek, 27. september 2022, 8:30 - 13:00

· Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Pot za Brdom 4, 1000 Ljubljana

Inštitut Ifo napoveduje za Nemčijo povišanje stopnje inflacije, ki naj bi v določenem obdobju dosegla celo 11 %. Zaradi močnega upada v gospodarstvu lahko pričakujemo v prihajajoči zimi recesijo. Po napovedih se bosta inflacija in rast gospodarstva ponovno normalizirali šele leta 2024.

Gospodarstvo je na podlagi raziskave inštituta letos doseglo le 1,6-odstotne rasti, ki naj bi se po napovedih inštituta skrčilo za 0,3 % v letu 2023. Ifo pričakuje, da bo v prihodnjih mesecih še posebej težko obdobje. "Pozimi nam preti recesija," je dejal vodja ekonomskih raziskav na inštitutu Ifo Timo Wollmershäuser. Po njegovih besedah prekinitev dobave ruskega plina in posledično močno povišanje cen ovirata gospodarsko okrevanje po pandemiji koronavirusa. "Šele leta 2024 lahko pričakujemo normalizacijo z 1,8-odstotno rastjo in 2,5-odstotno inflacijo."

Dagmar von Bohnstein, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice: "Čeprav celoten potencial slodelovanja med državama še ni povsem izkoriščen, je potrebno izpostaviti, da je obseg trgovine med Nemčijo in Slovenijo leta 2021 znašal približno 13 milijard evrov. Prav tako je Nemčija s 17 % največji izvozni trg za Slovenijo. V trenutnih razmerah, ko so globalne dobavne verige postale nestabilne, se tako za regionalne dobavitelje odpirajo nove priložnosti. Pri tem igra pomembno vlogo dobro poznavanje in delovanje trga. Nemški forum bo tako ponudil podroben vpogled v aktualno dogajanje na nemškem trgu."

***

Junija letos je bil v Nemčiji sprejet Zakon o skrbnem pregledu v dobavnih verigah (Lieferkettengesetz), v skladu s katerim bodo morala velika podjetja natančno preverjati svoje poslovanje in poslovanje svojih dobaviteljev. Med drugim je cilj zakona tudi zmanjšati tveganja za kršenje človekovih pravic v dobavni verigi, ki so skrita in niso očitna, ter zaščititi pravice vseh ljudi, ki proizvajajo blago za podjetja s sedežem v Nemčiji. Z izvajanjem obveznosti skrbnega pregleda bodo podjetja prevzela svojo odgovornost do spoštovanja človekovih pravic in okolja v dobavni verigi. Več informacij je na voljo TUKAJ.

Kako uspešno poslovati na nemškem trgu v aktualnih razmerah? Kako ustanoviti podjetje v Nemčiji? Kakšno strategijo trženja ubrati? Kaj novi nemški zakon o dobavnih verigah prinaša za nemška podjetja in njihove slovenske dobavitelje?

V okviru osrednje poslovne konference Nemški forum 2022, katero organizira Slovensko-nemška gospodarska zbornica v partnerstvu z javno agencijo SPIRIT Slovenija, bodo na ta in številna druga vprašanja v zvezi z aktualno situacijo in s poslovanjem v Nemčiji, odgovarjali ugledni nemški in slovenski strokovnjaki, med njimi Olaf Holzgrefe, vodja za mednarodne zadeve, Nemško združenje za materialno gospodarstvo, nabavo in logistiko (BME); Eva-Ricarda Willems, namestnica veleposlanika Zvezne republike Nemčije v Sloveniji; Lydia Albert, davčna svetovalka, WW+KN Consulting Team (Nemčija), Alexander Fetz, skrbnik ključnih strank, RecycleMe GmbH (Nemčija), Katja Stadler, direktorica Deslo - AHK, poslovne storitve d.o.o., Dagmar von Bohnstein, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice in mnogi drugi.

Več informacij in PROGRAM dogodka TUKAJ.

Vljudno vabljeni!

Za akreditacije, intervjuje, izjave, prijazno prosim za predhodno najavo na:

Tina Drolc

E: tina.drolc@ahkslo.si

M: +386 30 451 888

***

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.

Gefordert durch: UN Bundesministerium fiir Wirtschaft und Klimaschutz aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages
Deutsch-Slowenische Industrie- und Handelskammer Slovensko-nemska_ gospodarska zbornica MMrh. LETJAHRE DESLO