O-STA

Za mala in srednje velika podjetja na voljo 1,08 milijona evrov

V sklopu projekta EUHubs4Data je za mala in srednje velika podjetja na voljo 1,08 milijona evrov

V sklopu projekta EUHubs4Data je odprt tretji javni razpis za sofinanciranje in podporo 18 novim eksperimentom, ki jih lahko predlagajo mala in srednje velika podjetja (MSP) ter podjetniki. Razpis v skupni vrednosti 1,08 milijona evrov je odprt od 7. 9. do 9. 11. 2022.

Pomanjkanje podatkovno podprtih inovacij

Projekt EUHubs4Data, ki se je začel 1. 9. 2020 in bo trajal do 31. 12. 2023, je financiran s strani raziskovalno-inovacijskega programa Horizon 2020 in naslavlja problematiko pomanjkanja podatkovno podprtih inovacij MSP-jev na evropskih tleh. Z njim se vzpostavlja evropska zveza masovnopodatkovnih digitalnih inovacijskih stičišč, ki naj bi postala referenčni instrument za čezmejno preizkušanje in inovacije, osnovane na podatkih. Pod okriljem projekta nastali evropski katalog podatkov in storitev, ki so osnovane na teh podatkih, je na voljo evropskim MSP-jem, zagonskim podjetjem in podjetnikom preko digitalnih inovacijskih stičišč (DIH). Konzorcij sestavlja 21 organizacij, Slovenijo pa v njem predstavljata Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter inovacijski ekosistem 4PDIH.

Za vsak izbran projekt tudi do 130.000 evrov

V zadnjem od treh načrtovanih javnih razpisov bo izbranih 18 eksperimentov, za posamezen eksperiment pa je predvidenih do 60.000 evrov. Prijavljeni eksperimenti morajo:

· vključevati najmanj dve in največ tri podatkovno podprte storitve iz združenega kataloga, ki jih ponujata najmanj dva in največ tri DIH,

· uporabiti vsaj en set podatkov iz kataloga projektov ali drugega vira,

· doseči predstavljive rezultate, ki so lahko ponujeni na trgu v obliki inovativnega s podatki podprtega produkta ali storitve.

Izbranim eksperimentom se poleg finančne podpore obeta dostop do najnovejših dognanj na področju podatkovne analitike in naprednih podatkov, tehnično in poslovno mentoriranje ter podpora s strani DIH-ov v vrednosti do 70.000 evrov na eksperiment.

Podrobnejša predstavitev razpisa v oktobru

Več informacij o razpisu je na voljo na povezavi https://euhubs4data.eu/3rd-open-call/, poleg tega pa bodo v sredini oktobra v 4PDIH organizirali delavnico, na kateri bodo podrobneje predstavili vsebino razpisa. Vsi zainteresirani za prijavo na razpis lahko sicer že sedaj pišejo Tjaši Jereb, predstavnici 4PDIH (tjasa.jereb@4pdih.com), ki je na voljo za vprašanja in pomoč pri prijavi.

Več informacij o projektih 4PDIH je na spletni strani https://4pdih.com in na @4PDIH socialnih omrežjih. Tam bo objavljen tudi datum delavnice, na kateri bo predstavljena vsebina razpisa.