O-STA

Prestižna evropska nagrada Alexander Edmond Becquerel podeljena profesorju dr. Marku Topiču z Univerze v Ljubljani Fakultete za elektrotehniko

Predsednik odbora prof. dr. Christophe Ballif na otvoritvenem delu conference WCPEC-8 - obrazložitev letošnjega Becquerelovega nagrajenca.
Prof. dr. Rutger Schlatmann, prof. dr. Christophe Ballif in dr. Christian Thiel ob virtualni predaji plakete. Na odru zaradi okužbe s covid-19 manjka prof. dr. Marko Topič.

Ljubljana, 26. 9. 2022 - Profesor Marko Topič je danes na otvoritvenem delu 8. svetovne konference o fotovoltaični pretvorbi energije (WCPEC-8), ki bo potekala do 30. septembra 2022 v Milanu, prejel nagrado "European Becquerel Prize for Outstanding Merits in Photovoltaics" za izjemne prispevke na področju fotovoltaike. Kot je zapisano v utemeljitvi, njegovi dosežki vključujejo akademsko in znanstvenoraziskovalno delo z razvojem številnih optičnih in električnih simulatorjev ter merilnih sistemov, ki jih uporabljajo številni laboratoriji in industrija, njegovo izjemno angažiranost pri oblikovanju močne fotovoltaične skupnosti v Evropi in po svetu ter njegovo delo v vlogi predsednika Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP-PV.eu). Prof. dr. Rutger Schlatmann je predstavil karierno pot prof. dr. Marka Topiča, nato pa je sledil govor in predavanje letošnjega nagrajenca z naslovom "Interplay of Science, Engineering and Technology in PV". Zaradi okužbe z virusom covid-19 je bil prof. dr. Topič prisoten le virtualno.

Kdo je prof. dr. Marko Topič?

Prof. dr. Marko Topič, univ. dipl. inž. el., od leta 2006 več kot uspešno vodi Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za elektrotehniko, na kateri je tudi predstojnik Katedre za elektroniko. Je tudi pridruženi profesor na koloradski državni univerzi ter član Inženirske akademije Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Od leta 2014 je predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP-PV.eu). Predsedoval ali sopredsedoval je številnim mednarodnim konferencam o fotovoltaiki in deluje v več svetovalnih svetih ali odborih raziskovalnih ustanov po svetu.