O-STA

Druga delavnica Podnebno nevtralna pametna mesta


29. september 2022

Druga delavnica Podnebno nevtralna pametna mesta

Mestna občina Velenje je bila v okviru projekta Misija EU izbrana za podnebno nevtralna in pametna mesta. Poleg mestnih občin Ljubljana in Kranj se je Velenje uvrstilo med 100 evropskih mest, ki bodo delovala kot eksperimentalna, inovacijska središča ter omogočila, da bodo do leta 2050 postala podnebno nevtralna vsa mesta v EU. V torek, 4. oktobra, bo v Vili Bianci od 9. ure naprej potekala druga delavnica z naslovom Podnebno nevtralna pametna mesta. Udeležence bo ob 9.30 nagovoril župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Delavnico organizirajo Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Pametna mesta in skupnosti skupaj z Mestno občino Velenje, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije. Na delavnici bomo naslovili potrebe mest in opredelili vlogo ministrstev v procesu podpore mestom pri izvajanju Misije za podnebno nevtralna in pametna mesta.

Delavnica je namenjena najširši javnosti, se je pa potrebno za udeležbo registrirati: Podnebno nevtralna pametna mesta: 2. delavnica: Velenje, Vila Bianca, 4. 10. 2022 - (ijs.si).

Cilj evropskega zelenega dogovora - zmanjšati emisije za 55 % do leta 2030 in postati prva podnebno nevtralna celina do leta 2050 - bo mogoče doseči le s sodelovanjem in vključitvijo mest, ki bodo v prvi vrsti uskladila prizadevanja. Mnoga evropska mesta že opravljajo fantastično delo v smeri podnebne nevtralnosti. Številna mesta so se zavezala zmanjšati emisije toplogrednih plinov, a le redko katero mesto je doslej sprejelo cilj podnebne nevtralnosti do leta 2030. 28. aprila letos je EU Komisija objavila izbor 100 mest, med katerimi so iz Slovenije: Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Velenje in Mestna občina Kranj. Predviden načrt aktivnosti bo potekal po naslednjih korakih: ustanovitev skupin za preoblikovanje mest, razvoj in priprava akcijskega načrta, oblikovanje partnerske skupine, oblikovanje javno zasebnih partnerstev, vključitev "Nature Based Solution" principa, izobraževanje javnosti, vključevanje javnosti.

Prijazno vabljeni

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje