O-STA

Mercator in partnerska podjetja z belimi embalažami do novih rešitev

Edinstven projekt bele embalaže, v katerem priznane blagovne znamke podobo svoje embalaže odstopijo za skupno dobro, se je leto nazaj razvil v Mercatorjevem natečaju. Na okrogli mizi so danes sodelujoča podjetja predstavila širše vidike projekta in pomen sodelovanja v podjetništvu.

"Mercator razume svojo vlogo širše, ne le kot največji trgovec v regiji, ampak tudi kot povezovalec in generator sodelovanja. Skupni projekti, ki ustvarijo poslovne sinergije, imajo posebno dodano vrednost, saj ni pomemben samo poslovni uspeh posameznega podjetja, ampak tudi to, kako skupaj ustvarjamo in razvijamo svoje poslovno okolje. Bela embalaža izdelkov, kar potrjuje tudi nedavna raziskava, vzbuja zaupanje in lažje komuniciranje trajnostnih vrednot in spodbudo za spremembe pri kupcih. Zato želimo s partnerji spodbuditi razmislek o kreativnosti in skupnem iskanju novih rešitev, saj sta prav kreativnost in sodelovanje pri trajnostnih rešitvah med ključnimi veščinami sodobnega časa," je poudaril Tomislav Čizmić, predsednik Mercatorjevega poslovodstva.

V projektu sodelujejo Atlantic Grupa s posebno izdajo paštete Argeta Junior, Medex s Propolis oral in Gelee Royal Junior, Fructal s sadno pijačo Pingo, Koncern Bambi s keksi Plazma in Mercator z liki blagovne znamke Lumpi, ki otroke spodbuja k ustvarjalnosti iz embalaž priljubljenih izdelkov. Podjetja, ki sodelujejo v projektu, tako postavljajo nov zgled dobre prakse pri iskanju rešitev, ki pomenijo koristi za vse deležnike.

Enzo Smrekar, podpredsednik Atlantic Grupe za Delikatesne namaze, Donat ter internacionalizacijo, je dejal: "Mercatorjev projekt bele embalaže smo takoj prepoznali kot veliko zgodbo, katere del smo želeli biti. S partnerjem imamo že odlično izkušnjo sodelovanja pri projektu Argeta posoška postrv, kar je še olajšalo našo odločitev za sodelovanje. Otroke učiti o pomenu varovanja okolja, ravnanju z embalažo, najsi gre za ponovno uporabo ali odgovorno ločevalno odlaganje, je neprecenljivo za našo prihodnost. Koristi projekta so večplastne, seveda pa želimo tudi utrditi prepoznavnost Argete kot trajnosti zavezane blagovne znamke."

"V Medexu je naše delovanje prav na vseh nivojih trajnostno naravnano, zato smo se z veseljem pridružili Mercatorjevemu projektu belih embalaž, ki pooseblja vrednote trajnostne naravnanosti, sodelovanja, odgovornosti in vključevanja. Za bele embalaže je uporabljeno kar 60% manj barve, pa še to so barve na vodni osnovi," je povedala Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, in nadaljevala: "Ena največjih prednostih belih embalaž pa je zagotovo ta, da omogoča otroški domišljiji, da razširi krila. Na žalost so v tem digitaliziranem svetu, kjer je vedno manj pristnih človeških stikov in iskrivega ustvarjanja, prav otroci najbolj prikrajšani.

Mihajlo Stojković, direktor razvoja izvoza na mednarodne trge v Koncernu Bambi, pa je v razpravi izpostavil: "Bambi je družbeno odgovorno podjetje in že več kot pol stoletja podpira prizadevanja za zdravo okolje in srečno otroštvo. V veselje in ponos nam je biti del projekta, ki spodbuja ustvarjalnost in trajnostno razmišljanje pri najmlajših, posebej še z blagovno znamko Plazma, ki ima že 55-letno zgodovino odraščanja s številnimi generacijami."

Tudi v Fructalu so poudarili, da se radi odzovejo na pobude, ki spodbujajo priložnosti sodelovanja v dobrobit varovanja in ohranjanja našega naravnega okolja. "Sodelovanje v Mercatorjevem projektu bele embalaže je zato še eden od razlogov za sodelovanje in odlična priložnost za uresničevanje naše strategije trajnostnega poslovanja."

Projekt, ki naše najmlajše spodbuja k ustvarjalnosti in trajnosti, je Mercator oblikoval skupaj z družbo Herman & partnerji.