O-STA

Poklonili se bomo dnevu Rudolfa Maistra

21. november 2022


Šaleško društvo "general Maister" Velenje bo ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, ki ga v Sloveniji praznujemo 23. novembra, organiziralo več dogodkov in slovesnost. Manjše slovesnosti, ki jo pripravljajo na dan praznika, 23. novembra, ob 11. uri ob doprsnem kipu dr. Karla Verstovška pri Vili Bianci, se bo udeležil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Osrednja proslava ob dnevu Rudolfa Maistra bo v torek, 22. novembra, ob 18. uri v športni dvorani v Žireh. Udeležila se jo bo delegacija ŠDGMV s praporščakom društva.

Šaleško društvo "general Maister" Velenje bo na dan praznika organiziralo tudi šolsko uro za devetošolce velenjskih osnovnih šol Gorica in Šalek z naslovom dr. Karel Verstovšek in Rudolf Maister, slovenska domoljuba, isti dan pripravljajo v Šmartnem ob Paki ob 18. uri regijsko proslavo za območje Šaleške in Zgornje Savinjske doline ob spomeniku padlim domačinom v 1. svetovni vojni, v četrtek, 24. novembra, pripravljajo ob 19.19 v Knjižnici Velenje predavanje dr. Mirana Aplinca na temo preskrbe v času velike vojne na prostorih Šaleške doline, v soboto, 26. novembra, pa ob 19.30, pripravljajo v Vinski Gori košarkarsko tekmo za pokal Rudolfa Maistra med ekipama KK Velenje in Vinska Gora.

23. novembra 1918 je Rudolf Maister, prvi slovenski general, velik domoljub in tudi pesnik, s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpusti ter tako k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske ter Koroške. Njegov sodelavec je bil znan slovenski pedagog in pisatelj Gustav Šilih, rojen 31. julija 1893 v Velenju.

Šaleško društvo "general Maister" Velenje deluje v Velenju od leta 2016, njen predsednik pa je Drago Martinšek, sedanji direktor Knjižnice Velenje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje