O-STA

Priznanje doc. dr. Marku Joštu in sodelavcem s Fakultete za elektrotehniko za enega najodličnejših raziskovalnih dosežkov

Doc. dr. Marko Jošt je s sodelavci s Fakultete za elektrotehniko prejel priznanje za enega najodličnejših raziskovalnih dosežkov (foto: Anže Malovrh_STA)
Doc. dr. Marko Jošt v družbi prof. dr. Marka Topiča (foto: Anže Malovrh_STA)

Doc. dr. Marko Jošt in sodelavci iz Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (LPVO) so prejeli priznanje za enega najodličnejših raziskovalnih dosežkov. Komisija za raziskovalno delo UL pod vodstvom prorektorja prof. dr. Antona Ramšaka je namreč njihov projekt "Perovskitno-CIGS tandemske sončne celice: od certificirane učinkovitosti pretvorbe 24,2 % proti 30 % in naprej" izbrala za enega najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2022.

V zaključku svojega podoktorskega usposabljanja na Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) je doc. dr. Marko Jošt s sodelavci izdelal perovskitno-CIGS tandemsko sončno celico s 24,2-% učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno, pri čemer so s sodelavci iz LPVO izvajali optimizacijo z optičnimi simulacijami. Rezultati raziskav so plod bilateralnega nemško-slovenskega projekta TAPAS. Doc. dr. Jošt je tudi prvopodpisani pod članek v prestižni reviji ACS Energy Letters, ki sodi med pet najboljših mednarodnih znanstvenih revij s področja energetike in nanoznanosti. Med avtorji so še mlada raziskovalka Špela Tomšič, izr. prof. dr. Benjamin Lipovšek in prof. dr. Marko Topič kot soavtorji.