O-STA

Šest odličij na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi

Naravoslovci nadaljujejo z mednarodnimi uspehi

Ljubljana, 12. december 2022 - Za slovensko ekipo mladih naravoslovcev se je zelo uspešno končala 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada - The International Junior Science Olympiad (IJSO 2022), ki je med 2. in 11. decembrom potekala v Bogoti v Kolumbiji. Naši mladi naravoslovci so na olimpijadi sodelovali šele tretjič in v konkurenci 203 mladih iz 43 držav s celega sveta dosegli odličen uspeh, saj jim je uspelo osvojiti dve srebrni in štiri bronasta odličja.

V Bogoti so naše barve zastopali devetošolec Primož Markovič (OŠ Milana Šuštaršiča Ljubljana), ki je osvojil srebrno odličje in bil med našimi tekmovalci v končni razvrstitvi najuspešnejši. Le malo za njim je zaostal dijak 1. letnika Maj Bombek (Tehniška gimnazija SERŠ Maribor), ki je tudi osvojil srebrno medaljo. Ostali štirje člani ekipe, dijaki in dijakinja 1. letnika, pa so si s svojim znanjem priborili bronasta odličja - Martin Alojz Flisar (Gimnazija Bežigrad), Svit Miklavčič (Gimnazija Vič), Blaž Gašperlin (Gimnazija Kranj) in Tifani Bergel (Gimnazija Jesenice). Skupaj so na olimpijadi podelili 20 zlatih, 42 srebrnih in 59 bronastih medalj.

Prvotno bi olimpijada morala potekati v Kijevu, vendar so jo prestavili v Kolumbijo. Naravoslovci so tekmovali v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja - biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno. Olimpijci so en tekmovalni dan tri ure reševali teoretične naloge, drugi tekmovalni dan pa tri ure praktični eksperimentalni del.

Sodelovanje naših mladih na IJSO je skupni projekt ZOTKS in DMFA Slovenije, ekipo pa so vodili in pripravljali Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Mija Kordež in Aljoša Seljak Zveza za tehnično kulturo Slovenije Zaloška 65, p. p. 2803 1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si aljosa.seljak@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75 031/660 378