O-STA

Brezplačni delavnici o zeliščarstvu in vrtičkarstvu ter čebelarstvu

V okviru projekta "Medgeneracijski mozaik Barje" bosta v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki potekali dve brezplačni delavnici. V torek 20. 12. ob 15.00 bo potekala delavnica Zeliščarstvo in vrtičkarstvo. Predavala bo Margita Vehar iz Dežele zelišč. V četrtek 22. 12. ob 15.00 pa bo delavnica Čebelarstvo. Izobraževanje sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj izvaja pa ga Javni zavod Cene Štupar - Center za izobraževanje Ljubljana.

Mira Jakupaj iz Javnega zavoda Cene Štupar Ljubljana je povedala: "Na delavnici o zeliščarstvu in vrtičkarstvu želimo posredovati nova znanja, izkušnje in najboljše prakse s področja vrtičkarstva in zeliščarstva saj je v današnjem času je oskrba z zdravo hrano, predvsem vrtninami, iz trgovin za mnoge cenovno težko dostopna. Zato želimo v okviru te delavnice spodbujati samooskrbo z vrtninami in zelišči ter izboljšali kvaliteto življenja.

Na delavnici o čebelarstvu želimo spregovoriti o ozaveščanju družbe (lokalne in širše) o pomembnosti čebel, predvsem slovenske sorte Kranjska sivka, ter ohranjanju njihovega naravnega okolja za obstoj zdrave narave in človeškega okolja. Čebele in drugi opraševalci so namreč ključni za obstoj rastlin in s tem ljudi. S krčenjem travnikov in gozdov (uničevanjem okolja) smo ljudje pretirano posegli v naravo in s tem ogrozili obstoj čebele in drugih opraševalcev. Z delavnicami in predavanji pa želimo vplivati na razmišljanje lokalne družbe, ki bo zaradi večje ozaveščenosti postala bolj odgovorna do lokalnega okolja ter se s tem usmerila v razmišljanje o načinih kako izboljšati kvaliteto življenja celotne lokalne skupnosti."

Na delavnico se je potrebno prijaviti na mira.jakupaj@cene-stupar.si

Delavnice se izvajajo za občine Brezovica, Borovnica, Dobrova - Polhov Gradec, Log - Dragomer in Vrhnika. Dobrodošli pa so tudi iz drugih krajev, skratka prav vsi, ki želijo nadgraditi svoje znanje.

Več o projektu na https://www.cene-stupar.si/sl/projekti/medgeneracijski-mozaik-barje

Pripravil: Janez Platiše Foto: Avtor Aleš Fevžer in Katja Rebolj