O-STA

seminar optične komunikacije na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Seminar optične komunikacije 2023 bo združil domače in tuje predavatelje s tega področja
Udeleženci seminarja bodo dobili vpogled v novo nastajajoče tehnologije na področju optičnih komunikacij (foto arhiv UL FE)

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo med 25. in 27. januarjem potekal že 26. seminar optične komunikacije, ki ga organizira Laboratorij za sevanje in optiko. Na seminarju se bodo v treh dneh predstavili številni strokovnjaki, uporabniki in razvijalci s tega področja. Predavatelji z univerz, inštitutov in podjetij bodo govorili o novostih, raziskovalnih dosežkih in smernicah, ki so ali bodo postale pomembne za nadaljnji razvoj optičnih komunikacij v Sloveniji.

Vlakno kot edini pravi širokopasovni medij

Na seminarju optičnih komunikacij 2023 bodo domači strokovnjaki predavali o stanju in razvojnih vprašanjih optičnega omrežja v Sloveniji, tuji predavatelji pa bodo predstavili novejše razvojne težnje in prihodnja predvidevanja, vključno z razvojem varnih kvantnih komunikacij. Rdeča nit letošnjega seminarja je vlakno do končnega uporabnika kot edini pravi širokopasovni medij. Optična omrežja, osnovana na optičnih vlaknih, so energijsko najmanj potratna in jih je zato smiselno maksimalno uporabljati pri povezovanju vseh naprav, ki se ne premikajo. Uporaba optične infrastrukture nedvomno omogoča tudi bolj varčno izrabo frekvenčnega prostora, ki je omejena dobrina. Udeleženci seminarja bodo med drugim dobili vpogled v novo nastajajoče tehnologije ter se seznanili z različnimi pomembnimi dosežki.

Prikaz optične merilne opreme

V času seminarja bo v avli fakultete prikaz optične merilne opreme proizvajalcev Viavi, Ibis Instruments, EXFO, Fokab, Trend Networks, XenOpt, Xenya. Le v sredo, 25. 1., pa bo podjetje Huawei na svojem razstavnem prostoru predstavljalo najnovejše dosežke v razvoju optičnih tehnologij.

Uspešna oblika strokovnega izpopolnjevanja z dolgoletno tradicijo

Seminar je namenjen strokovnemu izpopolnjevanju telekomunikacijskih strokovnjakov in drugih, ki se za to področje zanimajo. V prvi vrsti je cilj seminarja osveževanje, razširjanje, izpopolnjevanje in poglabljanje znanja ter dvig strokovnosti zaposlenih na področju telekomunikacij. Gre za uspešno obliko strokovnega izpopolnjevanja, ki že več kot četrt stoletja povezuje slovenske strokovnjake na hitro razvijajočemu se področju optičnih komunikacijskih tehnologij.

Več informacij in program na: http://sok.fe.uni-lj.si/2023/glavna.php?page=program.html