O-STA

Start letošnje kolesarske dirke Po Sloveniji bo v Celju

Foto: Sportida

Celje, 21. februar 2023 - Celje bo tudi v letošnjem letu ponosni gostitelj kolesarske dirke Po Sloveniji. V knežjem mestu bomo tokrat gostili štart uvodne etape dirke, ki bo sicer potekala med 14. in 18. junijem.

Slovenska pentlja, ki še naprej uspešno ohranja svoj status v kategoriji UCI ProSeries, je postala ena najbolj prepoznavnih, atraktivnih in gledanih dirk v terminu pred Dirko po Franciji. Seveda k temu ogromno pripomorejo nastopi največjih ekip in zvezdnikov, ki na dirki nastopajo zaradi dobre organizacije in skrbno izbrane trase, ter seveda slovenski navijači, ki ob trasah pričarajo enkratno vzdušje. Po zaslugi prenosa na Eurosportu je postalo občinstvo dirke globalno, hkrati pa se v mesecih in tednih pred dirko aktivirajo tudi lokalne skupnosti in vsako leto znova poskrbijo za navijaški festival in še lepšo sliko iz Slovenije. Od leta 2017, ko je bil realiziran prvi mednarodni televizijski prenos, si dirko vsako leto ogleda več kot 10 milijonov gledalcev s celega sveta.

Celje je dolgoletni partner kolesarske dirke Po Sloveniji, v lanskem letu pa smo postali tudi Naj gostitelj dirke. V Celju je bil pred 30 leti, ko je bila na sporedu prva izvedba kolesarske dirke Po Sloveniji, cilj prve etape slovenske pentlje (leta 1993 se je dirka začela s kronometrom po Novem mestu, 1. etapa v dolžini 189 km pa je potekala na relaciji Otočec - Celje). V knežjem mestu smo enkrat že gostili štart uvodne etape - leta 2012 so kolesarji v boj za zeleno majico krenili s Trga celjskih knezov.

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je ob tem poudaril: "Z veseljem smo se odzvali pobudi organizatorjev, da bi se kolesarska dirka Po Sloveniji letos začela v našem mestu. Celje je že dolga leta ponosen partner tega športno-turističnega spektakla, ki v mednarodnem športnem prostoru uživa velik ugled, čemur pritrjuje tudi udeležba nekaterih največjih zvezdnikov kolesarstva. Dirko zato vidimo kot odlično priložnost za promocijo našega mesta, hkrati pa dober način za popularizacijo športa, zdravega življenjskega sloga in trajnostne mobilnosti. V lanskem letu je naše mesto prejelo naziv za Naj gostitelja dirke, kar je še dodatna motivacija, da tudi v tem letu pripravimo številne aktivnosti, ki bodo uvodu dirke dale še dodaten čar in zanimivost."

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji: "Celje je dolgoletni partner dirke Po Sloveniji, poleg tega so bili prihodi karavane v mesto vedno zelo atraktivni, sprejem kolesarjev pa veličasten. Celo več, Celje je gostilo zaključek prve prave etape prve izvedbe dirke v maju 1993, takoj po prologu. Aktualnemu Naj gostitelju je gotovo v ponos, da bo gostil štart uvodne etape dirke, zato sem zelo vesel, da so Celjani sprejeli izziv, ki mu bodo zagotovo kos."

Vse podrobnosti prve etape kolesarske dirke Po Sloveniji bomo skupaj z organizatorji predstavili v prihodnjih tednih.