O-STA

Največja bolnišnica za zdravljenje raka v Evropi The Christie na pot digitalizacije z digitalno zdravstveno platformo podjetja Better

Ljubljana, 23. februar 2023 - The Christie NHS Foundation Trust, največja bolnišnica za zdravljenje raka v Evropi, je za digitalizacijo svojih zdravstvenih kartotek izbrala digitalno zdravstveno platformo slovenskega podjetja Better. Poleg tega so s podjetjem podpisali tudi dogovor o uporabi rešitve za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds.

The Christie NHS Foundation Trust je največja bolnišnica za zdravljenje raka v Evropi, kjer se letno zdravi več kot 60.000 bolnikov. V bolnišnici so se odločili za petletno strategijo posodobitve svojih elektronskih zdravstvenih kartotek, ki temeljijo za odprtem podatkovnem standardu openEHR, in za to izbrali digitalno zdravstveno platformo podjetja Better.

Elektronski obrazci za poročanje o stanju pacientov

V samo štirih mesecih je digitalna ekipa v bolnišnici z uporabo lahkokodnega orodja Better Studio, ki je del digitalne platforme Better, samostojno razvila 24 obrazcev ePROM (Patient Reported Outcome Measures - meritve izvidov, o katerih poročajo pacienti). S pomočjo teh obrazcev se lahko pacienti samostojno povežejo z bolnišnico in poročajo o svojem zdravstvenem stanju.

Razvoj obrazcev ePROM je vključeval združevanje in strukturiranje razpršenih podatkov za uporabo v obrazcih, ki so vnaprej modelirani z lahkokodnimi orodji. Podatki se nato nemoteno vnašajo v platformo Better, ta pa omogoča dolgoročno shranjevanje podatkov o pacientih ter njihov takojšnji dostop zdravnikom in kliničnemu osebju, ko jih le-ti potrebujejo. ePROM so bili prvi od več kot 680 obrazcev, ki jih bo bolnišnica The Christie digitalizirala z uporabo lahkokodnih orodij podjetja Better.

Zdravniki že opažajo velike prednosti storitve, klinično osebje pa poroča o enostavnosti vnosa v nove obrazce, preglednosti podatkov in boljšo komunikacijo z bolniki, kar je posledica učinkovitejših delovnih tokov. Poročali so o:

· 66 % prihranjenega časa, potrebnega za telefonski pregled,

· 28 % prihranka celotnega časa pregleda,

· 97 % bolnikov meni, da so ePROMs enostavni za izpolnjevanje,

· 99 % bolnikov meni, da so ePROMs zelo razumljivi.

Digitalna platforma Better, ki vključuje tudi lahkokodno orodje Better Studio, shranjuje podatke v odprtem formatu, ki so neodvisni od ponudnikov storitev in aplikacij. Obenem so podatki dostopni v realnem času, kar podpira načrte digitalne transformacije bolnišnice ter njihovo ambicijo, da bodo ti podatki dostopni tudi v klinične in raziskovalne namene.

Better Meds za učinkovitejše predpisovanje zdravil

Poleg tega je bolnišnica The Christie za elektronsko predpisovanje zdravil izbrala rešitev Better Meds, ki je namenjena digitalizaciji procesov predpisovanja, dajanja in usklajevanja zdravil v bolnišnicah. Intuitivno rešitev je podjetje Better razvilo v sodelovanju z zdravniki, medicinskim osebjem in farmacevti, in jo je izjemo lahko vpeljati v delovne procese in tehnologijo, ki jo v bolnišnici The Christie že uporabljajo.

Rešitev Better Meds, ki prav tako temelji na digitalni zdravstveni platformi Better, bo zagotovila brezhiben uporabniški vmesnik, na podlagi katerega bo lahko klinično osebje dostopalo do zapisov o zdravilih za paciente v okviru elektronske zdravstvene kartoteke, kar zagotavlja tudi večjo učinkovitost in boljšo uporabniško izkušnjo.

"Podatki so za The Christie ključnega pomena"

Alistair Reid-Pearson, vodja informacijske službe v The Christie NHS Foundation Trust, je dejal: "Digitalna platforma podjetja Better, njena lahkokodna orodja in rešitev za elektronsko predpisovanje zdravil nam omogočajo posodobitev naših elektronskih zdravstvenih kartotek in izboljšanje načina zbiranja podatkov, vse to na kakovosten način z odlično uporabniško izkušnjo in ob visokih varnostnih standardih. Uporaba odprtih standardov za shranjevanje podatkov bo omogočila povezovanje z regionalnimi in nacionalnimi partnerji, saj bo tako povezanih več podatkovnih zbirk".

"The Christie je specializirana ustanova za zdravljenje raka, v njenem DNK pa so inovacije, raziskave in skupna uporaba le-teh z namenom izboljšanja zdravljenja raka. Ko smo razmišljali o uporabi elektronskih zdravstvenih kartotek, smo prišli do zaključka, da so za bolnišnico najbolj pomembni podatki in da je ključnega pomena, da jih zajamemo na natančen in kakovosten način, ki je v naši pristojnosti in pod našim nadzorom. Tako smo se odločili za strategijo odprtih podatkov openEHR, saj gre tu najprej za podatke in šele kasneje za različne aplikacije," je povedal Phil Bottomley, strateški vodja za elektronske zdravstvene kartoteke.

Tomaž Gornik, direktor in ustanovitelj podjetja Better, pa je ob tem dejal: "Novi digitalni obrazci so spremenili vnašanje in beleženje podatkov v bolnišnici in veseli nas, da je The Christie za svojo novo digitalno zdravstveno platformo izbral prav Better. Vse to se sklada z vizijo in poslanstvom bolnišnice The Christie, ki je tudi raziskovalna institucija, tako da sta celovitost podatkov in pravočasen dostop do njih ključnega pomena. Zadovoljni smo tudi, da se vse več organizacij in bolnišnic odloča za odprte podatke in odprte standarde, kar pomeni, da smo na pravi poti in se veselimo novih načinov digitalizacije zdravstva".

O podjetju Better

Better s svojo vodilno, na odprtih podatkih temelječo digitalno zdravstveno platformo Better Platform, intuitivnim orodjem za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds in lahkokodnim okoljem Better Studio, ki omogoča hitro, enostavno in stroškovno učinkovito izdelavo kliničnih aplikacij, pomaga izboljševati zdravstvo. Podjetje je zagotovilo digitalne rešitve v 17 državah po vsem svetu in Better digitalna platforma varno podpira več kot 30 milijonov zdravstvenih kartotek. Med njihovimi strankami so države kot so Malta, Ciper in Slovenija, regionalni sistemi OneLondon in Wales v Veliki Britaniji ter konzorcij devetih najnaprednejših nemških univerzitetnih bolnic HiGHmed, ki vključuje tudi prestižni bolnišnici Charité in Heidelberg, in številne bolnišnice v Veliki Britaniji, na Finskem, v Španiji, Italiji, na Novi Zelandiji in v Nigeriji. Better je kot enega od ponudnikov digitalnih zdravstvenih platform prepoznalo tudi svetovalno podjetje Gartner.

Več o podjetju: www.better.care.