O-STA

Better bo zagotovil rešitev za predpisovanje in dajanje zdravil v več kot 45 bolnišnicah v Walesu

Ljubljana, 18. april 2024 - Na državnem razpisu Nacionalne zdravstvene službe (NHS) v Walesu so trije univerzitetni klinični centri, ki vključujejo več kot 45 bolnišnic, skupaj zaposlujejo skoraj 50.000 ljudi in zagotavljajo več kot 5000 bolniških postelj, za dobavitelja rešitve za elektronsko predpisovanje in dajanje zdravil izbrale slovensko podjetje Better.

Nacionalno bolnišnično mrežo v Walesu sestavlja sedem univerzitetnih kliničnih centrov. Trije med njimi, Betsi Cadwaladr University Health Board, Aneurin Bevan University Health Board in Hywel Dda University Health Board, so se na državnem razpisu za izbiro rešitve za bolnišnično elektronsko predpisovanje in dajanje zdravil, na katerem so se potegovali trije dobavitelji, dva angleška in slovenski, odločili za slovensko rešitev Better Meds.

Betsi Cadwaladr University Health Board je največji zdravstveni sistem v Walesu. Pod njegovo okrilje spada 23 bolnišnic in več kot 90 zdravstvenih centrov, klinik, lokalnih zdravstvenih centrov in ustanov za duševno zdravje. Aneurin Bevan University Health Board sestavlja 15 bolnišnic in je drugi največji zdravstveni sistem v Walesu, pod okrilje Hywel Dda University Health Board pa spada 9 bolnišnic. Vsi trije univerzitetni klinični centri skupaj zagotavljajo več kot 5.000 bolnišničnih postelj in zaposlujejo skoraj 50.000 ljudi. Za primerjavo, skupno število postelj v vseh treh zdravstvenih sistemih predstavlja več kot polovico vseh bolniških postelj v Sloveniji.

Better Meds zagotavlja varnost in omogoča lažje sodelovanje

Odločitev za digitalizacijo bolnišničnega predpisovanja z rešitvijo za elektronsko predpisovanje in dajanje zdravil Better Meds bo valižanskim zdravstvenim delavcem prihranila čas, ki ga sicer porabijo za pisanje receptov in ki ga bodo lahko usmerili v kvalitetno oskrbo pacientov. Rešitev zmanjšuje verjetnost napak pri predpisovanju zdravil, ki so lahko usodne. Zagotavlja večjo varnost pacientov in splošno večjo učinkovitost pri upravljanju z zdravili ter lajša delo in izboljšuje sodelovanje med zdravstvenimi delavci.

Rešitev Better Meds, ki je namenjena digitalizaciji procesov predpisovanja, dajanja in usklajevanja zdravil v bolnišnicah, je sicer prisotna že v desetih angleških in štirih slovenskih bolnišnicah, poskrbela pa bo tudi za konsolidacijo upravljanja z zdravili v več kot 60 bolnišnicah v Kataloniji. V okviru izobraževanja bodočih zdravstvenih delavcev Better Meds uporablja tudi sedem priznanih angleških univerz, med drugim University College London, ki je ena od desetih najboljših univerz na svetu.

Better med izbranimi dobavitelji

Državni razpis za bolnišnično elektronsko predpisovanje in dajanje zdravil je potekal v okviru digitalne strategije valižanske organizacije za digitalne storitve v zdravstvu (Digital Health and Care Wales), ki si med drugim prizadeva za digitalizacijo postopkov predpisovanja in administracije zdravil ter elektronsko prenašanje podatkov o predpisih med ustanovami. Na razpisu so lahko sodelovali le trije predhodno izbrani dobavitelji, dva angleška in na podlagi pozitivnih izkušenj iz angleških bolnišnic tudi slovensko podjetje Better. Odločitev o izboru dobavitelja rešitve za bolnišnično predpisovanje in dajanje zdravil je sprejelo 5 univerzitetnih kliničnih centrov, še dva pa bosta odločitev sprejela do poletja. Tudi tu se Better poteguje, da bi bil izbran za dobavitelja.

"Strategija za digitalizacijo predpisovanja in dajanja zdravil se je v Walesu oblikovala v zadnjih štirih letih na podlagi zanesljivih referenc in pregleda najboljših možnih rešitev. Počaščeni smo, da so na podlagi naših zanesljivih referenc iz različnih držav, trije univerzitetni klinični centri, ki združujejo več kot 45 bolnišnic, že izbrali rešitev Better Meds za urejanje predpisovanja in dajanja zdravil. Glede na premišljenost strategije ne dvomimo, da bo rezultat odločitev preostalih dveh za nas prav tako pozitiven. Gre namreč za specializirani bolnišnici, ki pri oskrbi pacientov tesno sodelujeta z Betsi Cadwaladr University Health Board, saj njihovi pacienti redno prehajajo iz ene bolnišnice v drugo," je povedal Roko Malkoč, direktor poslovne enote Better Meds.