O-STA

Better bo v Kataloniji implementiral sistem za elektronsko predpisovanje in upravljanje zdravil


Ljubljana, 6. junij 2023 - Slovensko podjetje Better bo, v sodelovanju s podjetjem T-Systems, v več kot 60 bolnišnicah v Kataloniji implementiralo svojo rešitev za elektronsko predpisovanje in upravljanje zdravil Better Meds. To bo največja implementacija omenjene rešitve do sedaj.


Katalonski javni zdravstveni zavod (CatSalut) pokriva približno 8 milijonov prebivalcev, skrbi za katalonski sistem javnih zdravstvenih storitev in je vključen v španski nacionalni zdravstveni sistem. V želji, da bi vzpostavili dolgoročno elektronsko zdravstveno kartoteko, ki temelji na odprtih podatkih, ter z vizijo zagotavljanja integrirane oskrbe, bo Katalonija vzpostavila platformo zdravstvenih podatkov in sistem za upravljanje zdravil, ki bo na voljo več kot 60 bolnišnicam.

Skupaj s podjetjem T-Systems, svetovno znanim ponudnikom IKT in digitalnih storitev, bo Better tako implementiral svojo rešitev za elektronsko predpisovanje in upravljanje zdravil Better Meds. Rešitev je zgrajena na platformi Better in temelji na standardu openEHR, ki omogoča izmenjavo podatkov o bolnikih, stalen dostop do teh podatkov in možnost uporabe podatkov vsem uporabnikom, ki se povezujejo v sistem.

Better Meds bolnišnicam in zdravstvenim delavcem prinaša integriran terapevtski in klinični pogled, ki je osredotočen na pacienta, kar prispeva k zmanjšanju tveganj za napačno predpisana zdravila, onemogoča predpisovanje prevelikih ali premajhnih odmerkov zdravil in odpravlja številne druge težave, povezane s predpisovanjem zdravil. V tak poenoten sistem se posamezen podatek vnaša samo enkrat, kar preprečuje odvečne vnose informacij, rešitev pa omogoča kliničnemu osebju enostaven in takojšen dostop do teh podatkov, kjerkoli in kadarkoli. S tem sistem pomaga tudi k zmanjšanjevanju administrativnega bremena osebja.

S standardizirano rešitvijo za upravljanje zdravil si želi Katalonija z učinkovito uporabo tehnologije izboljšati izkušnje zdravstvenih delavcev na vseh področjih. Sistem za upravljanje zdravil Better Meds bo postopoma nameščen v vseh katalonskih javnih bolnišnicah, začenši s prvima dvema bolnišnicama, Hospital del Mar in Consorci Hospitalari de Vic. Za Better bo to največja implementacija rešitve Better Meds do sedaj.

Roko Malkoč, direktor produkta Better Meds, je dejal: "Številne regije in države nimajo oskrbe, ki bi bila osredotočena na pacienta, poleg tega pa imajo razdrobljene klinične podatke, kar upočasnjuje inovacije. Rešitev Better Meds lahko združi podatke o upravljanju zdravil v enoten pogled in tako zmanjša breme pri usklajevanju zdravljenja bolnikov. Veselimo se sodelovanja s podjetjem T-Systems, s CatSalut in z bolnišnicami v Kataloniji, s tem ko sledimo svoji globalni viziji sveta brez napak pri uporabi zdravil."

 "Z implementacijo Better Meds CatSalut ne bo dobil le nove rešitve za upravljanje zdravil, ampak tudi priložnost, da se poveže z raznoliko skupnostjo uporabnikov Better Meds z vsega sveta. Mi pa smo veseli, da smo dobili priložnost, da s prilagajanjem rešitve in učenjem na novem trgu še izboljšamo naš izdelek," pa je povedala Božidarka Radović, vodja razvoja produkta Better Meds.

"Ta projekt bo igral ključno vlogo pri našem napredovanju v smeri končnega cilja, to pa je celostna obravnava in k pacientu usmerjena oskrba," je povedala Dr. Caridad Pontes García, direktorica farmacevtike pri CatSalut. Dr. Jordi Piera Jiménez, direktor Urada za strategijo digitalizacije zdravstva pri CatSalut, pa je dodal, da bo "z zagotavljanjem skupne specifikacije zdravstvenih podatkov, ki temelji na standardu openEHR, upravljanje elektronskih zdravstvenih kartotek in drugih zdravstvenih podatkov veliko lažje in bolj strukturirano. Od integrirane in interoperabilne rešitve za elektronsko predpisovanje in upravljanje zdravil bo imela korist celotna Katalonija, zato si zelo želimo, da bi se sistem še bolj razširil."

O podjetju Better Better s svojo vodilno, na odprtih podatkih temelječo digitalno zdravstveno platformo Better, intuitivnim orodjem za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds in lahkokodnim okoljem Better Studio, ki omogoča hitro, enostavno in stroškovno učinkovito izdelavo kliničnih aplikacij, pomaga izboljševati zdravstvo. Podjetje je zagotovilo digitalne rešitve na več kot 20 trgih po vsem svetu in Better digitalna platforma varno podpira več kot 30 milijonov zdravstvenih kartotek. Med njihovimi strankami so države kot so Malta, Ciper in Slovenija, regionalni sistemi OneLondon in Wales v Veliki Britaniji ter konzorcij desetih najnaprednejših nemških univerzitetnih bolnic HiGHmed, ki vključuje tudi prestižni bolnišnici Charité in Heidelberg, in številne bolnišnice v Veliki Britaniji, na Finskem, v Španiji, Italiji in v Nigeriji. Better je kot enega od ponudnikov digitalnih zdravstvenih platform prepoznalo tudi svetovalno podjetje Gartner. 

O CatSalut Katalonski javni zdravstveni zavod (CatSalut) skrbi za sistem javnih zdravstvenih storitev v Kataloniji. Naloga CatSalut je zagotavljati javno, celovito in kakovostno zdravstveno varstvo za vse prebivalce Katalonije z ustrezno prilagoditvijo ponudbe potrebam prebivalstva.