O-STA

Uspešno zaključili mednarodni projekt

Velenje, 19. 02. 2023

"Glasba povezuje, prijateljstvo utrjuje" smo poimenovali Erasmus+ projekt, ki smo ga letos izvedli skupaj z avstrijsko gimnazijo Bundesrealgymnasium Feldbach. V Velenju smo minuli teden gostili dijake glasbenega oddelka omenjene gimnazije z njihovo razredničarko Aline Maier, glasbenega mentorja Stefana Ledererja ter dirigenta Stefana Padingerja.

Od ponedeljka do četrtka smo jim ob dopoldnevih razkazali naše mesto, jih popeljali v rudarski muzej in na grad, jim predstavili izobraževalne možnosti, ki jih nudi Velenje, ter jih vključili k uram pouka, kjer so z našimi dijaki izmenjavali izkušnje in primerjali pouk pri nas in v Avstriji. Med drugim smo jim organizirali delavnico slovenskega jezika ter dve zanimivi glasbeni delavnici. Večji del dneva pa je bil seveda namenjen glasbi. Zbor in orkester sta ob velikem prizadevanju vse treh mentorjev v pičlih štirih dneh pripravila zelo dober program, ki so ga dijaki predstavili na četrtkovem zaključnem koncertu v vili Bianca. V petek smo pester teden zaključili z izletom v Ljubljano. Tudi ta je bil precej glasbeno obarvan; organizirali smo voden ogled Slovenske filharmonije, obiskali Akademijo za glasbo, ki nam jo je razkazal sam dekan, pokukali v Cankarjev dom, se sprehodili po Plečnikovi Ljubljani in se malo pozabavali v Muzeju iluzij.

Tako dijaki kot mentorji smo bili nad idejo in izvedbo projekta navdušeni in ponosni na svoje delo. Avstrijski dijaki že načrtujejo, kdaj bodo spet obiskali nove prijatelje v Velenju; občudovali so visok nivo glasbenega in jezikovnega znanja naših dijakov, kar pa je pri velenjskih gimnazijcih, poleg vseh drugih pozitivnih učinkov, vzbudilo ponos in samozavest, da so del dobre šole, ki daje znanje in veščine za življenje.

Jožica Plešnik

Gimnazija

Šolski center Velenje