O-STA

Končana so računalniška tekmovanja za šole s prilagojenim programom

Škofja Loka in Ljubljana, 28. februar 2023 - V četrtek, 23. februarja 2023, sta se pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, uspešno zaključili državni računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, z enim od tekmovanj pa ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. Na letošnjem šolskem tekmovanju je sodelovalo 258 otrok iz 24 šol, katere je pripravljalo 26 prizadevnih mentorjev.

Na 23. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z računalniki skozi okna, je sodelovalo 30 najboljših učencev nižjega izobraženega standarda. Udeleženci srečanja so tekmovali v parih, na tekmovalnih polah pa so se vprašanja in podatki skrivali pod QR-kodami. Podatke so otroci z uporabo pametnega telefona ali tablice morali prebrati in jih nato uporabiti za izdelavo dokumentov na računalnikih. Izmed 15 tekmovalnih parov iz 15 šol, sta največ znanja pokazala Tatjana Kurinčič in Klemen Močnik Burić iz Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin.

Rezultati: 1. mesto: Tatjana Kurinčič in Klemen Močnik Burić, Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin 2. mesto: Anže Legat in Jan Podgorelec, Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice 3. mesto: Samanta Koražija in Kristina Ostojič, VIZ III. osnovna šola Rogaška Slatina

Na 16. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se pomerili učenci posebnega programa. Sodelovalo je 13 parov iz 12 osnovnih šol, ki so v Škofjo Loko prišli preko šolskih tekmovanj. V enotni in za njihov prilagojen program zahtevni kategoriji, so otroci morali prikazati znanje urejanja fotografij, uporabe urejevalnika besedil in predstavitev ter spletnega brskanja. Najbolje sta se odrezala Klavdi Zorko in Uroš Kerš iz Osnovne šole Glazija Celje.

Rezultati: 1. mesto: Klavdi Zorko in Uroš Kerš, Osnovna šola Glazija Celje 2. mesto: David Bratić in Urban Gregorčič, Osnovna šola Dragotina Ketteja Novo mesto 2. mesto: Matija Jošt in Nejc Komurka, Osnovna šola Helene Puhar Kranj

Letos so mlajši učenci šol s prilagojenim programom prvič tekmovali tudi v kategoriji Rišem, brišem na ekran. V enotni kategoriji učencev nižjega izobrazbenega standarda in prilagojenega programa je sodelovalo šest parov iz šestih šol. Najbolje pa sta risala in brisala Domen Maleš Curk in Špela Krejan iz Osnovne šole Roje Domžale.

Rezultati: 1. mesto: Domen Maleš Curk in Špela Krejan, Osnovna šola Roje Domžale 2. mesto: Tristan Mušić in Lija Lep, Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje 2. mesto: Špela Novak in Naul Qenaj, Osnovna šola Jela Janežiča Škofja Loka

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj je potekala v športni dvorani šole, za kulturni program pa so poskrbeli učenci OŠ Jela Janežiča.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Mija Kordež in Aljoša Seljak Zveza za tehnično kulturo Slovenije Zaloška 65, p. p. 2803 1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si aljosa.seljak@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75 031/660 378