O-STA

Mladinski svet Slovenije z desetimi ministrstvi o skupnem naslavljanju izzivov mladih

MDDSZ
MDP
MGTŠ
MGTŠ
MJU
MKRR
MOPE
MSP
MVI
MVZI

Ljubljana, 9. marec 2023

Spoštovani predstavniki medijev,

na Mladinskem svetu Slovenije smo v dobrem mesecu obiskali deset ministrstev, ki se ukvarjajo s področji, vezanimi na nas mlade. Obiskali smo:

  • Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

  • Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

  • Ministrstvo za visoko šolstvo, raziskave in inovacije.

  • Ministrstvo za javno upravo.

  • Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

  • Ministrstvo za naravne vire in prostor.

  • Ministrstvo za solidarno prihodnost.

  • Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

  • Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

  • Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Med obiski pri posameznih ministrstvih smo se pogovarjali o temah, ki zadevajo in so pomembne mladim v Sloveniji. Ena izmed ključnih tem je bila stanovanjska problematika. Ta predstavlja velik izziv za mlade, ki si želijo osamosvojitve in neodvisnosti. Razpravljali smo o možnostih za izboljšanje stanovanjske politike za katero si želimo, da bi upoštevala želje in potrebe mladih. Govorili pa smo tudi o spodbujanju gradnje novih stanovanj in splošnem lajšanju dostopnosti do stanovanj za mlade.

Izpostavili smo tudi problematiko štipendij. Te predstavljajo pomemben faktor pri zagotavljanju enakih priložnosti za mlade iz različnih družbenih okolij. Razpravljali smo o možnostih za povečanje višine štipendij, možnostih njihovega združevanja in idejah za vzpodbujanje mladih pri odločanju za kadrovske štipendije. Odpirali smo tudi debate o priložnostih za mlade izven večjih središč kot tudi neposrednem vključevanju mladih v razvoj podeželja.

Beseda je tekla tudi o okoljski trajnosti in trajnostni mobilnosti. Mladi v Sloveniji se zavedamo pomena ohranjanja okolja za prihodnost. Govorili smo o možnostih za spodbujanje trajnostnih praks in o pomenu trajnostne mobilnosti, ki lahko bistveno prispeva k izboljšanju kakovosti življenja mladih. Predstavili smo ideje o možnostih izboljšanja javnega prevoza, spodbujanju drugih trajnostnih oblik prevoza in predlogov za zagotavljanje enakih priložnosti za mlade, ki živijo izven večjih središč. Izrazili smo svojo pripravljenost za sodelovanje s pristojnimi institucijami pri oblikovanju politik, ki bodo spodbujale trajnostni razvoj in prispevale k izboljšanju bivanjskega okolja v Sloveniji.

Pri obiskih posameznih ministrstev smo se pogovarjali tudi o pomenu prostovoljstva za mlade, kot tudi učinkih tega na širšo družbo. Zavzemamo se za to, da bi izkušnje in znanja, pridobljena po metodah neformalnega izobraževanja skozi prostovoljno udejstvovanje, bile bolj priznane in cenjene. Mladi prostovoljci se naučijo številnih veščin, ki so pomembne tako za osebni razvoj kot tudi za razvoj skupnosti, ki jo ti posamezniki soustvarjajo. Kot take bi jih bilo potrebno zato tudi prepoznavati in priznavati njihovo vlogo pri grajenju družbe, ki si jo želimo.

Prepričani smo, da so izpostavljene teme ključne za izboljšanje položaja mladih v Sloveniji, zato se pri našem delovanju zavzemamo za čim hitrejše, a premišljene in s podatki podprte rešitve, ki bi spodbudile izboljšanje razmer. V sklopu obiskov smo si beležili tudi obljube, ki so jih dala posamezna ministrstva in upamo, da jih bodo tudi z našo pomočjo v čim večji meri uresničila.

Veseli nas dejstvo, da obiski ministrstev niso bili le seznanitvene, temveč predvsem operativne narave in zato precej produktivni. Skupaj smo začrtali nadaljnje korake našega sodelovanja in se dogovorili o konkretnih ukrepih, ki bodo pripomogli k izboljšanju položaja mladih v Sloveniji. Postavili smo temelje nadaljnjega sodelovanja in tako odprli prostor za dialog med mladimi ter odločevalci.

Mladinski svet Slovenije

Fotografije za objavo so zbrane tukaj.