O-STA

Ministrica za kulturo Asta Vrečko v Celju

Celje, 15. marec 2023 - Ministrico za kulturo Asto vrečko je pred današnjim prvim regijskim posvetom v Pokrajinskem muzeju Celje sprejel župan Matija Kovač. Pogovarjala sta se o obnovi objektov kulturne dediščine v Celju in nekaterih drugih temah, ki so na področju kulture v Celju trenutno aktualne.

Župan je ministrici predstavil načrte in izzive Mestne občine Celje pri dokončanje obnove Knežjega dvora, ki bo velik finančni zalogaj, ter pri ureditvi Stare grofije Celje, kjer urejamo novo razstavišče za prezentacijo fresk iz 1. stoletja.

Pogovarjala sta se o obeh celjskih muzejih in Galeriji sodobnih umetnosti, o Slovenskem ljudskem gledališču, ki ima za celotno regijo velik pomen, ter o depojih kot skupnem izzivu vseh Zavodov na področju kulture v Mestni občini Celje. Trenutno problem deponiranja rešuje vsak zavod na svoj način, kar je povezano s precejšnjimi stroški in ne zagotavlja trajne rešitve.

Po pogovoru na Mestni občini Celje se je ministrica udeležila posveta o spremembah Nacionalnega programa za kulturo ter pripadajočega akcijskega načrta v dvorani Barbare Celjske v Pokrajinskem muzeju Celje, na katerem so prisotni tudi člani kolegija direktorjev kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, predstavniki kulturnih društev in drugi celjski kulturni ustvarjalci. Dogodek v Celju je prvi v seriji regijskih posvetov o viziji kulturne politike Kultura za prihodnost.