O-STA

Prireditev ob 90-letnici izdajanja Elektrotehniškega vestnika in 70-letnici Elektrotehniške zveze Slovenije

Nagovor predsednika vlade dr. Roberta Goloba (foto arhiv UL FE)
Nekdanji dolgoletni predsednik Elektrotehniške zveze prof. dr. Ferdinand Gubina (v sredini) (foto arhiv UL FE)
Aktualni predsednik EZS in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije prof. dr. Igor Papič (foto arhiv UL FE)
Glavni urednik Elektrotehniškega vestnika prof. dr. Andrej Žemva (foto UL FE)
Dekan UL FE prof. dr. Gregor Dolinar, predsednik vlade dr. Robert Golob, minister dr. Igor Papič in prof. dr. Ferdinand Gubina (foto arhiv UL FE)
Predavanje dr. Urbana Sedlarja o kibernetski varnosti (foto arhiv UL FE)

Ljubljana, 21. aprila - Včeraj je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) potekala Slavnostna akademija ob 90-letnici izdajanja Elektrotehniškega vestnika in 70-letnici Elektrotehniške zveze Slovenije (EZS). Prireditev je potekala pod pokroviteljstvom predsednika vlade RS dr. Roberta Goloba, udeležili pa so se je tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, ministrica za digitalno preobrazbo prof. dr. Emilija Stojmenova Duh, dekan Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregor Dolinar in številni gosti iz raziskovalnih inštitucij, univerz in gospodarstva.

Leto obletnic na področju elektrotehnike na Slovenskem

Letos praznujemo številne pomembne mejnike na področju elektrotehnike. Pred 140 leti, leta 1883 je zasvetila prva električna luč. Leta 1923 so se slovenski elektrotehniki prvič v zgodovini Slovencev organizirali v stanovsko organizacijo, ki so jo poimenovali Strokovna zadruga koncesioniranih elektrotehnikov in je združevala velik del takratnih elektrotehnikov Slovenije. Po drugi svetovni vojni je bilo na takratni Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani ustanovljeno Elektrotehniško društvo Slovenije, ki je leta 1961 preraslo v Elektrotehniško zvezo Slovenije. S tem je bilo omogočeno bolj organizirano delovanje v stroki, ki je z leti prineslo tudi ustanovitev strokovnih društev.

Premier častni gost Slavnostne akademije

Ob teh pomembnih jubilejih so na UL FE priredili Slavnostno akademijo, na kateri so se ozrli v preteklost in spregovorili o smernicah za prihodnost. Po pozdravu dekana prof. dr. Gregorja Dolinarja je prisotne pozdravil predsednik vlade dr. Robert Golob, ki je v nagovoru udeležencem poudaril pomen elektrotehnike za soustvarjanje prihodnosti, saj si življenja brez elektrike in električnih naprav danes ne moremo več predstavljati. Elektrotehnika je eden od temeljev večine sodobnih tehnologij in je v času naglega tehnološkega napredka nepogrešljiva. Prav tako je dr. Golob izpostavil, da nikoli doslej ni bilo toliko priložnosti, tudi finančnih, da se najbolj smele ambicije elektrotehnikov ne bi uresničile. Pozval jih je k hitremu in aktivnemu koriščenju razpoložljivih sredstev za inovacije. Sledil je govor aktualnega predsednika EZS in ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorja Papiča.

Elektrotehniški vestnik praznuje častitljivih 90 let

Strokovno glasilo Elektrotehniški vestnik (EV) so začeli izdajati leta 1931 v okviru takratnega Elektrotehniškega društva in je redno izhajal vsa leta razen dveh let med drugo svetovno vojno. Od 1968 izhaja pod okriljem EZS, za vsebinski del pa skrbi Fakulteta za elektrotehniko UL. Že od samega začetka so tako elektrotehniki kot tudi članki v Elektrotehniškem vestniku obravnavali problematiko slovenske elektrotehnike in sodelovali pri njenem razvoju. Cilji pri obeh ostajajo še danes isti - aktivno predstaviti in sodelovati pri razvoju elektrotehnike in vseh njenih razvejanih področij. Glavni urednik prof. dr. Andrej Žemva se je na prireditvi sprehodil skozi dolgoletno zgodovino revije ter izpostavil njen pomen pri uvajanju strokovnih standardov. "Načrti uredništva za prihodnje so objava izvirnih in preglednih znanstvenih in strokovnih člankov domačih in tujih avtorjev, nadaljnja skrb za slovenski tehniški jezik in ugled ter odmevnost revije v domačem in mednarodnem prostoru. V uredništvu smo ponosni na 90-letni jubilej, s katerim se lahko pohvali le peščica elektrotehniških revij v svetu, in upamo, da se bo ta tradicija nadaljevala tudi v bodoče," je še dodal prof. dr. Žemva.

Visoki obletnici so na fakulteti proslavili z glasbenim nastopom godalnega kvarteta C'est La Vie, doc. dr. Urban Sedlar pa je za goste pripravil zelo aktualno predavanje o kibernetski varnosti.