O-STA

Vnovična zmaga ekipe Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in prejem nagrade Best Speaker Award na CEEMC - Central and Eastern Europe Moot Competition

Od leve proti desni Žana Lapajne, Ana Mestinšek Mubi, Peter Grašič, Lea Zahrastnik, Masha Korošec in Walter Maj Vidmar.
EKipa s priznanji (od leve proti desni: Ana Mestinšek Mubi, Peter Grašič in Lea Zahrastnik; avtorica fotografije je Masha Korošec).

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je že drugo leto zapored zmagala na regionalnem tekmovanju iz poznavanja prava EU Central and Eastern Europe Moot Competition - CEEMC, ki ga pod pokroviteljstvom Univerze v Cambridge-u in Sodišča EU organizira British Law Centre (https://ceemc.co.uk/).

Člani ekipe so bili dodiplomski študentki Lea Zahrastnik in Ana Mestinšek Mubi ter podiplomski študent Peter Grašič, ki so v odličnem in spoštljivem ekipnem vzdušju predano in trdo delali tekom celotnega obdobja priprav. Z izr. prof., izr. prof. dr. Ano Vlahek so jih trenirali nekdanji uspešni tekmovalci fakultete na moot court tekmovanjih Žana Lapajne, Masha Korošec in Walter Maj Vidmar. Tekmovanja moot court so sicer simulacije sodnih in arbitražnih postopkov, v katerih študentje nastopajo v vlogi pooblaščencev strank v sporu. Tekmovanja potekajo v različnih jezikih (običajno angleščina, a tudi francoščina je kar pogosta), študenti pa obravnavajo aktualna pravna/družbena vprašanja z zelo raznolikih pravnih področij, npr. prava Evropske unije, mednarodnega gospodarskega prava, prava človekovih pravic, kazenskega prava, azilnega prava, vesoljskega prava itd.

Ekipa je s pripravami na tekmovanje začela v začetku novembra, ko je bil objavljen namišljen primer z vprašanji, ki jih je sodišče države članice zastavilo Sodišču EU v Luksemburgu. Ta so obravnavala (i) skladnost nacionalnega prava, ki je državljane drugih držav članic omejevalo pri pridobivanju licenc za vožnjo taksija in ni priznavalo licenc za vožnjo, pridobljenih v drugih državah članicah, s pravom EU; (ii) status voznikov taksijev v razmerju s spletno platformo za taksi prevoze; (iii) prenos kazenske odgovornosti z delavca na delodajalca; in (iv) uveljavljanje odškodninskega zahtevka zaradi kršitve načela enakega plačila za enako delo v okoliščinah iz obravnavanega primera.

Marca je ekipa oddala dva pisna memoranduma v angleškem jeziku (enega za tožnika in drugega za toženca v postopku predhodnega odločanja), nato pa se je pripravljala na ustne nastope v Dubrovniku pred aktualnimi in nekdanjimi sodniki in generalnimi pravobranilci Sodišča EU ter pred profesorji prava EU. Ekipa se je najprej pomerila z ekipama Peter Pazmany Catholic University iz Budimpešte in St Kliment Ohridski University iz Sofije ter se uvrstila v polfinale, nato pa se je z nastopoma proti ekipama Univerze v Zagrebu in Univerze St Kliment Ohridski z Univerzo v Zagrebu uvrstila v finale in zmagala. Poleg navedenih ekip so na tekmovanju sodelovale še ekipe sledečih univerz (v angl., kot so bile navedene na tekmovanju): Warsaw University, Charles University, Comenius University, Masaryk University, Trnava University, Wrocław University, West University of Timișoara, Free University of Tbilisi, Georgia University, Alexandru Ioan Cuza University of Iasi, Babeș-Bolyai University, EPDV Sofia, Leonid Yuzkov Khmelnytskyi University of Management & Law in Odesa Maritime Academy.

Poleg ekipne zmage je študentka Lea Zahrastnik prejela še najvišje govorniško priznanje - Best Speaker Award.