O-STA

Obe slovenski ekipi do srebrnih medalj na olimpijadi eksperimentalne znanosti

Zopet odličen uspeh mladih slovenskih naravoslovcev

Ljubljana, 6. maj 2023 - Včeraj se je v Rigi, glavnem mestu Latvije, z zaključno slovesnostjo končala Evropska olimpijada eksperimentalne znanosti - European Olympiad of Experimental Science (EOES). Mlade evropske naravoslovce je od 29. aprila gostila tamkajšnja univerza Rīga Stradiņš University (RSU).

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), sta našo državo zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta obe osvojili srebrni medalji. Prva ekipa, ki so jo sestavljali Aleksander Kosanović, Žan Arsov (oba Gimnazija Bežigrad) in Aljaž Erman (Gimnazija Kranj), je osvojila 8. mesto in srebrno medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Andraž Matoš (Gimnazija Novo mesto), Enej Jauk (Gimnazija Bežigrad) in Tomaž Holc (Gimnazija Ptuj) je bila 17., kar je še vedno zadoščalo za srebrno medaljo. Tekmovalo je 45 ekip iz 22 držav Evropske unije in gostujoča ekipa iz Ukrajine.

Olimpijada je obsegala dva tekmovalna dneva, ko so imele ekipe vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja - kemije, fizike in biologije. Tekmovanje poteka v laboratorijih, od preostalih olimpijad pa se razlikuje po ekipnem duhu, saj so tekmovalci razvrščeni v ekipe po tri. Naloge morajo tako rešiti skupaj, in sicer si delo razdelijo, da ga uspejo opraviti v odmerjenem času. V prvem tekmovalnem dnevu letošnje olimpijade EOES sta bila tema ples in glasba (kemijski opis metabolizma v mišicah, določanje mioglobina v mišicah, biologija artikulacije, fizika fonetike in delovanje glasbil). V drugem dnevu pa pridelovanje kumar (trdota vode, izdelava gnojil, transport vode in kapilarni efekt, hidroponika, postavitev rastlinjaka). Slovenski ekipi sta se pri vseh nalogah odlično odrezali. Prva ekipa je le za las zaostala za zlatimi medaljami, saj je bilo podeljenih šest zlatih in petnajst srebrnih medalj. Zmagali so Nemci, pred Madžari in Luksemburžani. Naslednje leto bo olimpijada sredi aprila v Luksemburgu.

Ekipi za evropsko olimpijado eksperimentalnih znanosti sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja za dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

V Rigi so naše mlade naravoslovce vodili in spremljali mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo in Anita Nose, mentorica za fiziko.

Več informacij o tekmovanju vam je na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov:

mija.kordez@zotks.si

aljosa.seljak@zotks.si

Telefon:

01/425 07 75

031/660 378