O-STA

Vabilo na letni koncert pevskega zbora Pravne fakultete UL Pegius

Spoštovani,

prisrčno vabljeni na tradicionalni letni koncert pevskega zbora Pravne fakultete Univerze v Ljubljani PEGIUS z naslovom "I'm gonna sing", ki bo v sredo, 17. 5. 2023, ob 19. uri v preddverju rdeče predavalnice Pravne fakultete UL.

Na letošnjem letnem koncertu bo kot gost nastopil tudi Parlamentarni pevski zbor Kvorum, ki ga sestavljajo zaposleni v Državnem zboru in Državnem svetu ter nekateri poslanke in poslanci.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev pevskega zbora PEGIUS

Pevski zbor PEGIUS, ki deluje na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, je mešani pevski zbor, ki nosi ime po prvem slovenskem pravniku Martinu Pegiusu. Začel je delovati v študijskem letu 2006/2007, na pobudo Študentske organizacije Pravne fakultete v Ljubljani. V njem so se zbrali pevsko navdušeni študentje prava, ki so poskrbeli, da se je zbor obdržal in je zdaj nepogrešljiv del programa podelitev diplom in drugih dogodkov na Pravni fakulteti. V nekaj letih svojega delovanja je Pegius tako prerasel v tradicionalno obliko kulturnega udejstvovanja študentov na fakulteti, pridružili pa so se mu tudi študentje in diplomanti drugih področij. V zboru je trenutno približno 25 pevk in pevcev, ki se od oktobra do maja srečujemo na vajah, sezono pa zaključimo s tradicionalnim letnim koncertom na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Pevski zbor je bil ustanovljen z namenom glasbenega ustvarjanja ter druženja, odprtih rok pa sprejme vsakogar, ki si želi lepega petja v dobri družbi, zanimivega in raznolikega glasbenega programa, prijetnega vzdušja in mladostne, prijateljske energije, ki jo zbor izžareva tudi na odru. Prva pesem, ki se jo je naučil Pegius ob svojem nastanku, je skladba "Toda rože dišijo" (glasba: Gilbert Becaud, slovensko besedilo: Jože Humer), ki jo je za mešani zbor priredil prvi zborovodja Pegiusa Miro Kokol. Dve leti pozneje je umetniško vodstvo zbora prevzela dirigentka Tadeja Lapajne, v študijskem letu 2010/2011 pa jo je nadomestila oboistka in dirigentka Ana Leban, ki je zbor vodila vse do svojega odhoda v tujino v letu 2015. Oktobra 2015 je zbor prevzela študentka prava in dirigentka Lucija Cep, ki skrbi za Pegiusovo uglašenost. Danes vodi pevski zbor Pegius dirigent Dominik Dobnik. V študijskem letu 2010/2011 se je zbor tudi prvič predstavil na Reviji študentskih pevskih zborov v Slovenski filharmoniji, leto pozneje pa tudi na Reviji ljubljanskih pevskih zborov. Poleg tega je Pegius v preteklih letih nastopil na več pomembnih kulturnih dogodkih, med drugim tudi na slavnostni akademiji ob 90. obletnici Pravne fakultete v Ljubljani ter slavnostni akademiji ob 40. obletnici Slovenskega sodniškega društva. "Kdor poje, zlo ne misli."

Pevski zbor PEGIUS najdete tudi na FACEBOOK-u:

http://www.facebook.com/pz.pegius?ref=ts#!/pz.pegius

Predstavitev parlamentarnega pevskega zbora Kvorum

Parlamentarni pevski zbor Kvorum sestavljajo zaposleni v Državnem zboru in Državnem svetu ter nekateri poslanke in poslanci. Združuje jih veselje do skupnega ustvarjanja in ohranjanja slovenske kulturne dediščine. Ime zbora, ki deluje pod vodstvom dirigentke Ane Marie Beguš, izvira iz parlamentarnega izraza za sklepčnost, ki je predpogoj za sprejem odločitev. Kvorum simbolizira primerljivo nepogrešljivost in delovno simbiozo zaposlenih ter funkcionarjev v Državnem zboru in Državnem svetu pri delovanju obeh institucij.

Zborovodkinja parlamentarnega pevskega zbora je pianistka Ana Maria Beguš (1995). Septembra 2019 je z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič. Študijsko se izpopolnjuje pri prof. Rubnu Dalibaltayanu na akademiji Talent Music Master Courses v Brescii (Italija). Nastopa in tekmuje tako doma kot v tujini in se redno udeležuje seminarjev in masterclassov pri mednarodno priznanih profesorjih.

Zbor gradi raznolik pevski repertoar, ki vključuje tako klasične slovenske zborovske pesmi, kot tudi za zbor prirejene slovenske popevke. Na nastopih posega tudi po notnih partiturah v tujih jezikih. Vaje zbora so, od ustanovitve februarja 2018 dalje, enkrat tedensko.