O-STA

Na dubajski konferenci o inovativnih podnebnih ukrepih tudi o projektu Pravne fakultete UL

V okviru aktivnosti Regionalnega stičišča naprednih digitalnih tehnologij v Slovenski hiši - slovenskem paviljonu v Expo City v Dubaju je 22. maja 2023 potekala mednarodna konferenca z naslovom "Napredne digitalne tehnologije za inovativne podnebne ukrepe". V okviru konference so bile predstavljene inovativne rešitve pri uporabi naprednih digitalnih tehnologij za izvajanje podnebnih ukrepov.

Razvoj močnih podpornih okolij za izkoriščanje potencialov digitalnih inovacij za podnebne ukrepe temelji na krepitvi znanja, kompetenc in spretnosti vseh ustreznih deležnikov. Ena najpomembnejših dejavnosti Regionalnega stičišča naprednih digitalnih tehnologij je vzpostavitev mreže, ki temelji na znanju, ob hkratnem spodbujanju integracije naprednih digitalnih tehnologij na učinkovit in hiter način. To je v uvodnem nagovoru izpostavila tudi veleposlanica Slovenije v Združenih Arabskih Emiratih, Natalija Al Mansour.

Nena Dokuzov z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je predstavila aktivnosti Slovenije na področju naprednih digitalnih tehnologij na ravni Evropske unije, v MENA regiji in širše, močna zasedba slovenske delegacije pa je bila tokrat namenjena predstavitvi, kako se slovenska mesta pripravljajo na digitalni in zeleni prehod z izvajanjem koncepta t. i. Net Zero - doseganja ničelnega ogljičnega odtisa do leta 2030. V Sloveniji imajo ta status mesta Ljubljana, Velenje in Kranj, aktivnosti mesta Ljubljana pa je predstavil podžupan Mestne občine Ljubljana (MOL) Boštjan Koritnik, Mestne občine Velenje pa Erik Kapfer, nosilec projekta "Vzorčno mesto". Koritnik je ob aktivnostih MOL predstavil - kot njen vodja oddelka za odnose z javnostmi in raziskovalec - tudi projekt Pravne fakultete Univerze v Ljubljani za postavitev sončnih panelov na stavbo fakultete, kot primer prizadevanj posameznih subjektov za zmanjševanje ogljičnega odtisa in doseganje energetske samozadostnosti.

Dogodek je bil namenjen tudi predstavitvi potenciala digitalnih inovacij in inovativnih metod za združevanje formalnih in neformalnih izobraževalnih procesov in orodij, povezanih s specifičnimi področji: kreativnostjo, kulturo, glasbo, igrifikacijo in socialnim mreženjem ter pametnimi mesti v okviru t. i. pristopa "Edutainment", ki bo predstavljal pomemben prispevek k dubajski klimatski konferenci Združenih narodov COP28.

Konferenca se je sicer odvijala v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, IAAI GloCha & Climate Chain Coalition, ZIT Gospodarska zbornica Slovenije in World Metaverse Council.