O-STA

R2P: spodbujanje in varstvo človekovih pravic presegata državne meje

Foto: Bor Slana, STA
Foto: Bor Slana, STA

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je bila govornica na odprtju 6. mednarodne znanstvene konference o odgovornosti zaščititi z naslovom "Responsibility to Protect in Theory and Practice", ki je sredi maja v organizaciji Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Predsednica republike je bila častna pokroviteljica te mednarodne znanstvene konference, ki je letos na fakulteti potekala že šestič. Gre za torej šesto v seriji dvoletnih znanstvenih in interdisciplinarnih konferenc na temo odgovornosti zaščititi (www.R2Pconference), konferenco in njen koncept pa je zasnovala profesorica dr. Vasilka Sancin kot vodja konference in pa docentka dr. Maša Kovič Dine, obe s katedre za mednarodno pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, kot koordinatorka konference.

Profesorica Sancin je poudarila, da Slovenija že celo desetletje dokazuje, da je središče svetovnih razprav akademikov in praktikov o načelu Odgovornosti zaščititi (Responsibility to Protect - R2P), katere namen je zaščita prebivalstva pred najhujšimi grozodejstvi, saj je tudi letošnja mednarodna konferenca na Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani pripeljala vodilne strokovnjake mednarodnih organizacij (OZN, EU, Organizacija ameriških držav), vlad (kontaktne točke držav odgovornih za R2P in diplomate), akademike, raziskovalce in študente z vseh kontinentov: "Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani je udeležencem z vsega sveta ponovno ponudila forum za razpravo o nekaterih najbolj perečih globalnih vprašanjih sodobne mednarodne skupnosti s ciljem uresničiti zavezo "Nikoli več!", ko gre za zaščito prebivalstva pred genocidom, vojnimi hudodelstvi, hudodelstvi zoper človečnost in etničnim čiščenjem."

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v uvodnem govoru konference spomnila, da Slovenija od nekdaj močno podpira načelo odgovornosti zaščititi (Responsibility to Protect - R2P) in je bila del skupine držav, ki so pred skoraj dvajsetimi leti soustvarjale to pomembno načelo. "Bistvo načela odgovornost zaščititi je priznanje, da se spodbujanje in varstvo človekovih pravic ne ustavita ob državnih mejah. Države imajo primarno odgovornost, da zaščitijo prebivalstvo na svojem ozemlju, mednarodna skupnost pa je skupno odgovorna za zaščito ranljivih skupin pred najhujšimi kršitvami njihovih splošnih človekovih pravic," je dejala predsednica republike in poudarila, da imajo politični voditelji moralno dolžnost in odgovornost storiti vse, kar je v njihovi moči in političnem vplivu, da preprečijo konflikte in nasilje ter zaščitijo prebivalstvo pred množičnimi grozodejstvi. "Prepričana sem, da je preventivno ukrepanje najboljši in najbolj stroškovno učinkovit odziv," je dejala in zato poudarila pomen vlaganja v nacionalne sisteme varovanja človekovih pravic in učinkovite mehanizme zgodnjega opozarjanja. V uvodnem govoru je predsednica republike izpostavila tudi podnebne spremembe kot enega izmed (novih) dejavnikov nestabilnosti in vojne ter ocenila, da se zato v mednarodni skupnosti vse bolj uveljavlja koncept podnebne pravičnosti. Predsednica Pirc Musar je naslovila tudi kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov in napovedala, da bo v primeru izvolitve podnebna varnost ostala ena od prioritet Slovenije: "Pri tem želimo okrepiti zlasti povezavo med vzpostavljanjem in krepitvijo miru, podnebnimi ukrepi in ženskami, vedno pa bomo izhajali iz prava človekovih pravic."

Kot je še pojasnila prof. Sancinova, so sodelujoči iz azijsko-pacifiških, afriških, latinsko-ameriških, zahodnoevropskih in vzhodnoevropskih držav na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dva dni intenzivno razpravljali o "odgovornosti in potrebnih ukrepih za zaščito prebivalstva pred najhujšimi grozodejstvi, vključno z vlogo umetne inteligence".