O-STA

Članstvo v Inženirski akademiji Slovenije bo prejelo 31 uglednih inženirk in inženirjev

Inženirska akademija Slovenije, ki združuje najuglednejše slovenske in tuje strokovnjake s področja inženirstva in tehnologije, je v svoje vrste na osnovi sklepa rednih letnih skupščin sprejela nove člane. Akademija voli nove člane vsako drugo leto. Zaradi pandemije je slovesna podelitev pred dvema letoma odpadla, zato bo letos prejelo listine kar 31 uglednih slovenskih in tujih inženirk in inženirjev.

Slavnostna podelitev listin novoizvoljenim članom IAS bo v ponedeljek, 5. junija, na Brdu pri Kranju.

Slavnostna govornika na podelitvi bosta predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, ki je bil v akademijo izvoljen leta 2018, in predsednik IAS, dr. Mark Pleško.

Letos bodo že tretjič članstvo podelili tudi tujim inženirjem/inženirkam, ki so v zadnjih letih aktivno sodelovali s slovenskimi institucijami in posamezniki - dopisno (mednarodno) članstvo bo tako prejelo 8 priznanih tujih strokovnjakov. V redne člane bo letos napredovalo 13 vrhunskih strokovnjakov in strokovnjakinj, ki so že bili izredni člani, na novo pa je bilo izvoljenih 10 izrednih članov.

Inženirska akademija Slovenije (IAS) in Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) sta edini nacionalni akademiji v Sloveniji, ki sta ustanovljeni z zakonom. Izvolitev za člana Inženirske akademije Slovenije je visoko nacionalno in družbeno priznanje.