O-STA

Razpis za jubilejni, 10. International Medis Awards je odprt

Nagrada - bronasta plastika Bodočnost (The Future) priznanega kiparja Jakova Brdarja
Vsi zmagovalci 9. International Medis Awards (https://www.medis-awards.com/nc/finalists-winners/)
Vid Janša, dr. med., in prof. dr. István Sziller, dr. med., član Mednarodne strokovne komisije (področje ginekologije)
Mednarodna strokovna komisija International Medis Awards (https://www.medis-awards.com/international-scientific-committee/)

Med zmagovalci zadnje izvedbe natečaja je bil tudi slovenski zdravnik Vid Janša, dr. med., iz UKC Ljubljana

Odprl se je razpis za natečaj International Medis Awards for Medical Research, ki poteka že deseto leto zapored. Mednarodna strokovna komisija bo nagradila izstopajoče znanstvenoraziskovalne dosežke v medicini in farmaciji v srednji in jugovzhodni Evropi. Prijavijo se lahko zdravniki in farmacevti iz devetih področij, ki so objavili svoje znanstvene članke v uglednih mednarodnih revijah. Prijavo lahko oddajo do 2. novembra 2023 v angleškem jeziku prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com. Med lanskimi zmagovalci je bil tudi slovenski predstavnik Vid Janša, dr. med., iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., predsednik Mednarodne strokovne komisije, je ob odprtju natečaja povedal: "International Medis Awards for Medical Research vidim kot del večje zgodbe, saj spodbuja in nagrajuje željo po razvoju, inovacijah in raziskavah. Vse to z namenom zdravljenja bolezni in izboljšanja življenja ljudi. Te nagrade so hkrati pomembno priznanje za zdravnike in farmacevte in zagotavljajo, da njihovo neprecenljivo delo dobi pozornost, ki si jo zasluži."

Prof. dr. Štrukelj zdravnike in farmacevte, ki ob svoji redni klinični praksi opravljajo tudi raziskovalno delo, poziva k sodelovanju: "Verjamem, da boste s tem povečali prepoznavnost svojih raziskav in tudi kliničnega dela v znanstveni skupnosti. Poleg tega imajo vaše raziskave potencial, da pritegnejo širšo publiko in v laični javnosti povečajo prepoznavnost dosežkov raziskovalcev iz tega dela Evrope. Pridružite se skupnosti raziskovalcev, ki sodelujejo pri oblikovanju prihodnosti zdravstva."

Pogoji prijave

K sodelovanju so vabljeni zdravniki in farmacevti s področij farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine in anesteziologije, nevrologije, oftalmologije, pediatrije, pulmologije in alergologije ter revmatologije. Sodelujejo lahko raziskovalci iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije.

Njihova znanstvenoraziskovalna dela morajo biti objavljena v mednarodni znanstveni publikaciji s faktorjem vpliva (Impact Factor), višjim od 1,500, in sicer med 1. oktobrom 2022 in 31. oktobrom 2023. Prijavo lahko oddajo do 2. novembra 2023 v angleškem jeziku prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com.

Nagrada za napredek pri razumevanju endometrioze

Med lanskimi zmagovalci je bil tudi slovenski predstavnik Vid Janša, dr. med., iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije. "Bili smo prvi, ki smo uspeli dokazati povezavo med določenimi proteini, ki so v visokih ravneh v peritonealni tekočini, in endometriozo. Naši rezultati bi lahko prispevali k boljšemu razumevanju bolezenskih patoloških procesov pri razvoju endometrioze," je o raziskavi povedal Vid Janša, dr. med.

Nagrajena študija obravnava nove možnosti napredne, neinvazivne metode za odkrivanje endometrioze, pogoste ginekološke bolezni, ko tkivo, ki običajno obdaja notranjost maternice (endometrij), raste zunaj nje. Močno ogroža kakovost življenja žensk in je glavni vzrok za neplodnost. Standardni postopek za diagnozo endometrioze je vizualni kirurški (laparoskopski) pregled medeničnih organov, po možnosti skupaj s histološko potrditvijo. Ta postopek je invaziven, zahteva splošno anestezijo, je drag in lahko povzroči zaplete. V študiji so raziskovali proteinsko sestavo tekočine v trebušni votlini (peritonealne tekočine) z namenom identifikacije značilnih bioloških označevalcev endometrioze.

O International Medis Awards for Medical Research

International Medis Awards for Medical Research je mednarodna nagrada, ki jo podeljuje neodvisna mednarodna strokovna komisija za izstopajoče raziskovalne dosežke v devetih državah srednje in jugovzhodne Evrope na devetih medicinskih področjih. Podeljuje se letno. Vsak nagrajenec prejme bronasto plastiko Bodočnost (The Future) priznanega kiparja Jakova Brdarja, diplomo in manjšo finančno nagrado.

International Medis Awards for Medical Research je priznanje prodornim zdravnikom in farmacevtom, ki poleg rednega dela z bolniki tudi raziskujejo. Cilj nagrad je te zdravnike in farmacevte izpostaviti v javnosti z namenom, da se razširi poznavanje njihovega dela in spodbudi njih in druge k nadaljnjemu raziskovalnemu delu. S svojim delom namreč prispevajo pomembne inovacije v medicini in farmaciji in s tem učinkovitejšemu obvladovanju bolezni.

Nagrada je bila ustanovljena leta 2014 na pobudo družbe Medis, d.o.o., iz Ljubljane, ki je tudi glavni pokrovitelj.

Več na: www.medis-awards.com