O-STA

Kako izbrati trajnostno destinacijo za poletne počitnice?

Terme Sveti Martin obdaja kar 27 hektarov neokrnjene narave (foto_Terme Sveti Martin)
Trajnostne počitniške destinacije obiskovalcem ponujajo aktivnosti za krepitev čuječnosti (foto_Terme Sveti Martin)
Sodelovanje z lokalnimi pridelovalci hrane je v Termah Sveti Martin ena od glavnih prioritet (foto_Terme Sveti Martin)
V hotelskih restavracijah izjemen okus zagotavljajo z uporabo lokalno pridelanih ekoloških živil (foto_Terme Sveti Martin)

Kako izbrati trajnostno destinacijo za poletne počitnice?

Poletje je čas za premor, sprostitev in raziskovanje, a naj to ne bo razlog, da si vzamete premor tudi od trajnostnih navad in okolju prijaznega načina življenja. Čedalje več posameznikov, parov in družin se za počitniške destinacije odloča na podlagi trajnostnega vidika, saj lahko z izbiro kraja, usmerjenega v trajnostni razvoj, zmanjšamo ogljični odtis. Poleg tega je trajnostni turizem zaradi svoje usmerjenosti k ohranjanju narave, spoštovanja kulture in lokalne skupnosti odličen način, da za nekaj dni ustavite čas. Si lahko predstavljate boljši odklop, kot je dopust v objemu narave, preizkušanje ekološko pridelane hrane in spletanje trajnih vezi z domačini?

Spodaj smo pripravili nekaj nasvetov za pomoč pri izbiti trajnostne destinacije.

Preučite trajnostno naravnanost kraja

Preden se odločite za počitniški cilj, poiščite informacije o tem, kako si v kraju prizadevajo za ohranjanje narave in katere ekološke ukrepe so že sprejeli. Ena od hrvaških destinacij, ki si prizadeva za trajnostni razvoj, so na primer Terme Sveti Martin v pokrajini Medžimurje, ki je bila lani prepoznana kot najbolj trajnostna in inovativna destinacija na Hrvaškem. Odrasli si lahko odpočijete v njihovi blagodejni termomineralni vodi in wellness centru, otroci pa bodo z veseljem čofotali in se spuščali po toboganih v aquaparku Martilandia.

Terme Sveti Martin so prvi Healthness resort v Evropi, kjer tradicija, kultura in zgodovina živijo v sožitju z naravo že več kot sto let. Gre za edino evropsko regijo, ki je kar trikrat prejela nagrado Evropska destinacija odličnosti. Resort obkroža 27 hektarov neokrnjene narave, slikovitih gričev, med katerimi se vije reka Mura, vinogradov in navihanih jelenov. Resort je zasnovan v skladu s holistično filozofijo, ki zagovarja uravnoteženost uma, duše in telesa, zato svoje goste spodbujajo k zdravemu načinu življenja in umirjanju.

Raziščite možnosti prevoza

Pri načrtovanju trajnostnega potovanja je za zmanjševanje ogljičnega odtisa pomembna tudi izbira prevoza. Namesto potovanja z letalom ali križarko izberite kraj, ki je lahko dostopen z avtomobilom ali javnim prevozom. Če se boste na pot odpravili z avtom, poskrbite, da bo ta poln ali prevoz ponudite še komu, ki je namenjen v isto smer ter si razdelite stroške. Pred potovanjem se pozanimajte tudi o možnostih recikliranja, varčevanja z energijo in vodo ter podpiranju lokalnih obrtnikov.

Podpirajte lokalno gospodarstvo

Trajnostne počitnice vključujejo podporo lokalni skupnosti, zato si vzemite čas za raziskovanje kulture, obisk manjših trgovin in družinskih restavracij. Podpiranje lokalnih ponudnikov bo pomagalo ohranjati njihovo identiteto in prispevalo k trajnostnemu razvoju skupnosti. Prav zato restavracije v Termah Sveti Martin pri oblikovanju ponudbe sodelujejo z lokalnimi pridelovalci ekoloških živil. Vsi obroki so tako zdravi, izjemnega okusa ter polni vitaminov in mineralov. Smo že omenili vrhunska medžimurska vina? Obiščite Medžimurje in razvajajte svoje brbončice s slastno tradicionalno kulinariko.

Ne zamudite lokalnih dogodkov in aktivnosti

Med načrtovanjem počitnic preverite, katere aktivnosti so na sporedu v času vašega obiska. Poletna ponudba v medžimurskih termah vključuje organizirano vadbo joge, mindfullness meditacijo in detoks dihalne vaje pa tudi krožno in funkcionalno vadbo. Med drugim se lahko udeležite delavnic izdelave naravne kozmetike in drugega ekološko obarvanega programa.

V Medžimurju bodo za dobro mero zabave, nepozabna doživetja in seznanjanje s tradicijami poskrbeli že ta konec tedna. V soboto, 22. julija, bo v vasici Sveti Martin na Muri prvi Rimski festival - Halicanum, ki ponuja lepo priložnost za družinski izlet. Mladi ljubitelji dobre glasbe pa ne smete zamuditi festivala Forestland, ki bo z dobrimi vibracijami navduševal ta petek in soboto, 21. in 22. julija.

Izbira trajnostne destinacije za poletne počitnice je odličen način, da združite svojo ljubezen do potovanj z zavestno odločitvijo za varovanje naravnega in kulturnega bogastva. Pričarajte si čudovite poletne spomine, ki bodo prepleteni z okolju prijaznimi odločitvami.