O-STA

Napoved: Novinarska konferenca ob Mednarodnem dnevu mladih 2023

Ljubljana, 9. avgust 2023

e: pr@mss.si

t: 01 425 60 55

w: mss.si

fb: www.facebook.com/mladinski.svet

NAPOVED:

Mladinski svet Slovenije pripravlja novinarsko konferenco ob Mednarodnem dnevu mladih, ki bo potekala v petek, 11. 8. 2023, ob 10. uri, v Ljubljani, na Dimičevi 9[footnoteRef:1] (pred poslovno stavbo), in sicer na temo položaja mladih, predvsem bivanjske problematike, duševnega zdravja in položaja mladih na trgu dela. [1: Zaradi trenutnih razmer v državi smo prilagodili prvotno napovedano lokacijo in tematiko novinarske konference. ]

Veseli nas, da si je Vlada pred kratkim za naslednje obdobje zadala kot prioriteto mlade. Zato smo se odločili, da bomo letošnji mednarodni dan mladih posvetili glavnim izzivom, s katerimi se soočamo in s tem spodbudili Vlado in ostale akterje k tesnejšemu sodelovanju z mladimi in mladinskimi organizacijami. S tem želimo preprečiti, da bodo tako kot predvolilne obljube tudi te besede o mladih kot prioriteti izgubile težo.

Naj ob tem dodamo, da se vsekakor zavedamo trenutnih prioritet Vlade in podpiramo vsa prizadevanja za pomoč prizadetim, pri čemer so se angažirale tudi mnoge mladinske organizacije.

Pri OZN so za letošnjo tematiko mednarodnega dneva mladih določili temo Green Skills for Youth: Towards a Sustainable World (zelene veščine za trajnostno naravnan svet). Na Mladinskem svetu Slovenije bomo tematiko trajnosti predstavili z vidika aktualnih problematik mladih. z vidika aktualnih problematik mladih. Hkrati pa bomo na kratko orisali tudi pomen in izvor tega dne.

Stališča in mnenja bodo na tokratni novinarski konferenci predstavili:

- Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije,

- Arina Šmidt, slovenska mladinska delegatka pri OZN in

- Žiga Ciglarič, podpredsednik Mladinskega sveta Slovenije za mednarodno sodelovanje.

Kot goste smo na dogodek povabili tudi predstavnike Urada RS za mladino.

Novinarski konferenci bosta sledila pogostitev in druženje.

PREDSTAVITEV GOVORCEV

Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije

Eva je magistrska študentka geografije - smer regionalno planiranje: urbano-ruralne študije. Je aktivna članica Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM), kjer deluje kot vodja področja za mladinske politike in razvoj podeželja. Vse do svoje izvolitve na mesto predsednice MSS je bila tudi predstavnica ZSPM v Komisiji za mladinske politike MSS, v juniju 2023 pa je zaključila tudi s funkcijo vodje skupine ambasadorjev evropskega mladinskega dialoga pri MSS, v sklopu katere se je udeležila treh evropskih mladinskih konferenc (Francija, Češka, Švedska). Aprila 2023 je bila na predlog Evropske podeželske mladine izvoljena v Svetovalni svet na področju mladine v Svetu Evrope 2024-25. Eva je tudi članica Sveta Vlade RS za mladino in članica večih nacionalnih delovnih in strokovnih skupin. Za zagovorništvo mladih se je navdušila tekom pisanja diplomske naloge, kjer je v svoji občini raziskovala vlogo mladih pri soustvarjanju podeželja. Za omenjeno diplomsko delo je Eva prejela tudi priznanje oddelka za geografijo za odlično zaključno delo ter priznanje MSS za izjemno diplomsko nalogo s področja mladih 2021.

Žiga Ciglarič, podpredsednik Mladinskega sveta Slovenije za mednarodno sodelovanje

Je študent na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, v mladinskem zagovorništvu in politiki pa je aktiven že od svojega 18. leta. Je bivši mladinski delegat OZN v Sloveniji, trenutno pa podpredsednik MSS-ja za mednarodno sodelovanje. Je občinski svetnik v Občini Kidričevo, obenem pa predsednik 100 let starega Prosvetnega društva Cirkovce. V srednji šoli je organiziral več simulacij zasedanja ZN, bil je tudi generalni sekretar GimMUN Ptuj, največje simulacije zasedanja za dijake v regiji. V prostem času je tamburaš in folklorist, že več kot dve leti pa preko študentske napotnice pomaga v odvetniški družbi.

Arina Šmidt, nova mladinska delegatka pri OZN

Arina je študentka Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in nova mladinska delegatka OZN za obdobje 2023/2024. Pred 8 leti se je pridružila nevladni organizaciji Sokolska mladina in začela svojo prostovoljsko pot. Trenutno zaseda mesto Generalne sekretarke Zveze DSM. Sodelovala je pri organizaciji mladinskih izmenjav na temo trajnostnega razvoja in demokracije, lansko leto pa je vodila organizacijo poletnega tabora za 80 udeleženk in udeležencev. V sklopu fakultete je članica društva za mednarodne odnose Globallis.