O-STA

Praznujemo dan slovenskega športa in vrnitev regijske olimpijske pisarne v Celje

MESTNA OBČINA CELJE

KABINET ŽUPANA

Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje

T 03 42 65 650

kabinet-zupana@celje.si

www.celje.si

DŠ 56012390

Sporočilo za javnost

Celje, 15. september 2023 - 23. september je dan, ko praznuje slovenski šport. Ta datum bo za vedno odmeval v srcih Slovenk in Slovencev, saj je na ta dan pred triindvajsetimi leti ob zmagi veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna. Dan slovenskega športa je dan, ko se celotna Slovenija spominja uspehov naših vrhunskih športnikov, telovadi, teče, kolesari ali zgolj športno motivira in navija. Ta dan nas tudi opominja, da je šport tisti, ki združuje in povezuje ter krepi naše telesno in duševno zdravje.

V Celju bomo letos ta dan obeležili z zanimivim športnim in zabavnim dogajanjem, ki ga ob podpori Mestne občine pripravlja regijska pisarna OKS - ZŠZ Celje, ki je pred kratkim znova začela delovati v Celju. Z Olimpijskim komitejem Slovenije - Združenjem športnih zvez (OKS - ZŠZ) smo se namreč dogovorili za selitev regijske pisarne v Celje, ki bo v našem mestu delovala vsaj do leta 2026. Sedež ima v dvorani Golovec, na Dečkovi cesti 1, vodi pa jo Bojan Bajec.

"Pri oblikovanju predloga za selitev regijske pisarne smo sledili viziji pozicioniranja regijskih pisarn v najbolj reprezentantivnem kraju posamezne statistične regije, v želji po še uspešnejšem delu te organizacijske enote. Regijske pisarne omogočajo tesen stik z vsemi športnimi deležniki in so zelo pomemben organizacijski instrument Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, saj neposredno pomagajo izboljševati položaj športa v Sloveniji in hkrati prispevajo k povečanju števila ljudi, ki se vsakodnevno ukvarjajo s športom. Nadejamo se dobrega sodelovanja z vsemi deležniki celjskega in regijskega športa, navsezadnje gre za zelo pomembno področje," poudarja mag. Miran Kos, podpredsednik OKS - ZŠZ, zadolžen za področje lokalnega športa in športa za vse.

Regijska pisarna OKS - ZŠZ Celje predstavlja aktivnega partnerja pri uresničevanju strategije Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez na lokalni ravni. Njeno delovanje je usmerjeno v povečevanje števila udeležencev v športnih programih, pridobivanje virov sredstev za šport, razvoj in dvig kakovosti športnih programov, sodelovanje in povezovanje z drugimi panogami ... Delovanje regijskih pisarn sofinancirata Fundacija za sofinanciranje športnih organizacij Slovenije in Olimpijski komite Slovenije.

"Prihod regijske pisarne v Celje predstavlja pomemben korak za celotno športno skupnost v Mestni občini Celje in naši regiji. Verjamem, da bo ta poteza omogočila še tesnejše sodelovanje med OKS - ZŠZ in celjskimi športnimi klubi, društvi ter organizacijami, kar bo nedvomno prispevalo k razvoju športa v Celju. Na Mestni občini Celje smo v minulih mesecih pristopili k oblikovanju nove strategije športa, ki bo igrala pomembno vlogo pri razvoju športa v prihodnjih letih. V njej se osredotočamo na širok nabor aktivnosti in pristopov, namenjenih spodbujanju zdravega življenjskega sloga, razvoju športne infrastrukture ter podpori športnim programom za vse generacije. Ob tej priložnosti se zahvaljujem predsedniku OKS - ZŠZ Franju Bobincu, podpredsedniku mag. Miranu Kosu, strokovnemu svetu športa za vse in izvršnemu odboru Olimpijskega komiteja Slovenije ter vsem, ki so prispevali k uspešni selitvi pisarne v naše mesto," dodaja župan Mestne občine Celje Matija Kovač.

Dan slovenskega športa v Celju

23. septembra vas skupaj z regijsko pisarno in Olimpijskim komitejem Slovenije vabimo na Špico in na košarkarsko igrišče Mavs pri Dijaškem Domu, kjer bomo s športnim in zabavnim dogajanjem skupaj obeležili dan slovenskega športa.

Na Špici bo med 10. in 13. uro ob glasbeni spremljavi potekala športna prireditev s promocijo dejavnosti celjskih športnih klubov in društev, ob 12. uri pa se bomo pridružili vseslovenskemu prazničnemu teku, ki bo potekal po nabrežju Savinje. Na igrišču Mavs bodo med 9. in 12. uro potekala tekmovanja mlajših košarkarskih selekcij.

Veselimo se srečanja z vami.

***

Celje, 15. september 2023

Številka zadeve: 091-7/2023