O-STA

Terme Sveti Martin: Vodilni na področju trajnostnega turizma na Hrvaškem

Medžimurske Terme Sveti Martin so nedavno prejele certifikat Green Key za visoke okoljske standarde, s čimer so znova dokazali, da sodijo v sam vrh trajnostnih turističnih ponudnikov v celinski Hrvaški. To priznanje je le eno od mnogih, ki so si jih od vpeljave trajnostne strategije pred desetimi leti prislužili v wellness resortu. Med drugim se ponašajo s prestižnima certifikatoma EU Ecolabel in ISO, pokrajina Medžimurje pa je tudi po njihovi zaslugi prejela nagrado za zeleno destinacijo Green Destination.

Zavezani skrbi za naravo in trajnostnemu turizmu

Prestižni certifikat Green Key predstavlja zavezo Term Sveti Martin, da izpolnjujejo stroga merila, ki jih predpisuje Fundacija za okoljsko izobraževanje (Foundation for Environmental Education FEE). Certifikat gostom zagotavlja, da z obiskom podpirajo razvoj okolju prijaznega turizma. V termah si prizadevajo za stalno izobraževanje tako zaposlenih kot tudi gostov in lokalnega prebivalstva o pomenu ohranjanja narave. Njihovi glavni cilji vključujejo nenehno vlaganje v energetsko učinkovitost, uporabo naravnih virov in zmanjševanje količine odpadkov. Sistem zelenega poslovanja so podprli z namestitvijo petih čistilnih naprav, odstranjevanjem nevarnih kemikalij, kot je žveplova kislina, postavitvijo pametnih sončnih klopi in polnilnic za električna kolesa in avtomobile.

"Glede na velik vpliv hotelirstva in turizma na okolje je eden naših strateških ciljev, da ga čim bolj zmanjšamo. Trajnostno poslovanje pomeni vlaganje v varovanje narave, v podporo lokalni skupnosti in v nove zelene tehnologije. Trajnostnim načelom sledimo na vseh ravneh poslovanja do najmanjših podrobnosti. Gostom na primer ponujamo možnost, da zavrnejo storitev čiščenja sobe in tako prispevajo k zmanjšani porabi vode in čistil. Vse to nas dela unikatne in krepi našo privlačnost ter položaj na trgu, kar na koncu pripelje do pozitivnega poslovnega rezultata," je povedala Nuša Korotaj, generalna direktorica Term Sveti Martin.

S preprostimi ukrepi se daleč pride

V medžimurskih termah, ki jih upravlja slovensko-hrvaška družba Best Hospitality Solutions (BHS), so uvedli številne ukrepe za zeleno poslovanje. V vseh nadstropjih hotela so gostom na voljo zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov, v restavracijah so na mize namestili QR kode z jedilniki, da bi zmanjšali porabo tiskanega papirja, odpovedali so se uporabi izdelkov za enkratno uporabo, goste pa spodbujajo k smotrni porabi hrane. Pri oblikovanju ponudbe v hotelskih restavracijah se naslanjajo na lokalne dobavitelje ekološko pridelane hrane, s čimer prispevajo k razvoju skupnosti in turistične destinacije. Poleg tega je v hotelskih sobah gostom na voljo naravna kozmetika brez okolju škodljivih snovi, zanje pa organizirajo tudi delavnice izdelovanja sveč iz odpadnega kuhinjskega olja.

Skrb za štirinožne prijatelje

V Termah Sveti Martin, ki se ponašajo z nazivom pet friendly resort, so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki gostov, ki jih v hotelskih sobah čakajo blazina in slastni priboljški. V skrbi zanje so se že pred leti odpovedali ognjemetu v času novoletnih praznikov in sredstva namenili društvom za zaščito živali. Materiale, ki jih v hotelu ne morejo več uporabljati, kot so na primer odslužene odeje in tepihi, reciklirajo in podarijo društvom za oskrbo zapuščenih živali.

LGBTIQ+ in družini prijazno podjetje

Ker se zavedajo, da zdravje in dobro počutje zaposlenih prinašata povečano zadovoljstvo gostov in boljše poslovne rezultate, so zaposlenim na voljo različni izobraževalni programi, kot na primer tečaj joge, športna vadba in nenehno strokovno izpopolnjevanje. Kot prvi Healthresort na Hrvaškem so prejeli certifikat Zdravju prijazno podjetje, postali so tudi prvi hrvaški hotel, ki ponosno nosi certifikat za LGBTIQ+ prijaznega delodajalca. Ob vključitvi v projekt Družini prijazno podjetje so uvedli številne ukrepe za boljše upravljanje s poudarkom na usklajevanju poklicnega in družinskega življenja zaposlenih.

V zasledovanju ravnovesja uma, duše in telesa

Medžimurske terme so zasnovane v skladu s holistično filozofijo dr. Rudolfa Steinerja, ki zagovarja uravnoteženost treh elementov: uma, duše in telesa, zato tako svoje goste kot zaposlene spodbujajo k zdravemu načinu življenja in opuščanju slabih navad. S tem namenom so ustvarili healthness program. Ta vključuje inovativne zdravstvene in holistične programe, ki obsegajo namestitev v posebej oblikovanih sobah, individualno svetovanje in edinstveni Body Vitality Scan, na podlagi katerega gostom priporočajo storitve, kot so fitoterapija z lokalnimi zelišči, kanabinoidna terapija, spanje po določenem urniku, prehranski načrt z raznolikimi domačimi in lokalnimi živili, nasveti za zmanjševanje stresa, uporaba zdravilne termomineralne vode, individualno prilagojene masaže ter drugi wellness tretmaji.

Certifikat Green Key je prestižna oznaka, ki jo podeljuje Fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE) podjetjem in organizacijam v turistični industriji. Ta certifikat potrjuje, da prejemnik izpolnjuje visoka okoljska merila in si prizadeva za trajnostni turizem. Prejemniki Green Key certifikata se zavezujejo k varovanju okolja, energetski učinkovitosti ter zmanjševanju odpadkov in negativnega vpliva na naravo. Certifikat Green Key je simbol odgovornega in okolju prijaznega turizma.