O-STA

CIE Session 2023: Največja konferenca s področja svetlobe

Dogodka se je udležil tudi prof. dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije (foto arhiv UL FE)
Konferenca CIE Session 2023 je največje svetovno srečanje znanstvenikov, raziskovalcev in strokovnjakov s področja razsvetljave (foto arhiv UL FE)
Prof. dr. Grega Bizjak, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije prof. dr. Igor Papič, glavna sekretarka CIE Diana Wernisch in predsednik CIE Peter Blattner (foto arhiv UL FE)
V sklopu konference organiziran tudi badminton turnir dvojic (foto arhiv UL FE)

CIE Session 2023: Največja konferenca s področja svetlobe

Prejšnji teden je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala največja svetovna konferenca s področja razsvetljave, svetlobe in fotometrije - CIE Session 2023, ki sta jo skupaj organizirala Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) in Slovensko društvo za razsvetljavo. Tridnevni dogodek je v Ljubljano privabil več kot 400 strokovnjakov z vsega sveta, ki so se seznanili z novostmi na tem področju.

Gre za največje svetovno srečanje znanstvenikov, raziskovalcev in strokovnjakov s področja razsvetljave oz. svetlobe, ki poteka vsaka štiri leta in so ga tokrat prvič pripravili v Sloveniji. Že trideseto konferenco CIE Quadrennial Session 2023 sta uspešno izvedla prof. dr. Grega Bizjak in doc. dr. Matej B. Kobav iz Laboratorija za razsvetljavo in fotometrijo na UL FE. Posveta se je udeležilo 431 udeležencev iz 41 držav sveta, predstavljenih pa je bilo skoraj 300 prispevkov. Udeleženci so imeli izredno priložnost, da se seznanjajo z vsemi novostmi in pomembnimi smernicami na področju razsvetljave.

Otvoritvene slovesnosti so se med drugim udeležili dosedanji predsednik CIE Peter Blattner (METAS, Švica), prihodnja predsednica Jennifer Veitch (National Research Council of Canada) in tudi prof. dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Po zaključku konference so na UL FE potekali sestanki tehničnih komitejev in letna srečanja divizij CIE. Da udeleženci ne bi samo sedeli, je bil v sklopu konference organiziran tudi badminton turnir dvojic, v katerem je zmaga pripadla Klemnu Knezu, zaposlenemu na UL FE.

Več informacij je na voljo na spletni strani konference: https://slovenia2023.cie.co.at/welcome-cie-2023.