O-STA

Simpozij ob osemdesetletnici Zbora odposlancev slovenskega naroda

Letos praznujemo osemdeseto obletnico Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. V prvih dneh oktobra 1943 so se v Kočevju zbrali zastopniki slovenskega naroda in razpravljali o pomembnih političnih vsebinah. To zborovanje je pomemben element v razvoju slovenske državnosti. Pomembo dejstvo je tudi, da je bil to parlament, ki je bil sklican v vojnem času in predstavlja enega največjih predstavniških teles, kar smo jih imeli v slovenski zgodovini. Na zborovanju so sprejeli pomembne politične odločitve o bodoči ureditvi in poudarili zahteve po vključitvi celotnega slovenskega etničnega ozemlja v bodočo slovensko državo.

Programska skupina Slovenska zgodovina, ki deluje na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL), Središče za javno zgodovino na Oddelku za zgodovino FF UL, Oddelek za zgodovino FF UL, Pokrajinski muzej Kočevje in Združenje Retrospektive 2. oktobra 2023 ob 10. uri v Pokrajinskem muzeju v Kočevju organizirajo simpozij Narod si bo pisal sodbo sam, 80 let.

Na simpoziju bodo predstavljeni naslednji referati:

· Ivan Kordiš: Partizanska Kočevska,

· Damijan Guštin: Slovenska partizanska vojska in italijanski izstop iz vojne,

· Peter Mikša: Leto 1943 in IOOF: od Babne Gore do Kočevja,

· Ciril Ribičič: Kočevski zbor in volilna pravica,

· Jure Gašparič: Parlament in vojna,

· Bojan Godeša: Zbor odposlancev slovenskega naroda v Kočevju 1943: nekatere manj znane razsežnosti,

· Božo Repe: Kočevje: Kočevski zbor in SNOS v kontekstu graditve ljudske oblasti,

· Vladimir Osolnik: Kočevski zbor, Osvobodilna fronta slovenskega naroda in Bogdan Osolnik.

Središče za javno zgodovino je ob obletnici izdelalo film z naslovom Narod si je pisal sodbo sam: ob 80. obletnici Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. Film je na ogled na tej povezavi.

Vabljeni!