O-STA

Gostol-Gopan na mednarodnih sejmih in o uspehih zadnjega meseca

V podjetju GOSTOL – GOPAN se vedno udeležijo svetovno največjega pekarskega sejma v Nemčiji IBA, ki poteka vsake tri leta in tudi lani so razstavljali na njem v Münchnu. V letošnjem letu pa so se že predstavili na Zagrebškem velesejmu. Naslednja dva sejma, ki se jih udeležujejo v mesecu maju, sta SIAB (Salone Internazionale dell'Arte Bianca) v Veroni in Mednarodni pomladni sejem v Novem Sadu. V prihodnjih mesecih pa bodo prisotni na sejmih v Rusiji in Ukrajini. Planirajo pa še predstavitev svojega proizvodnega programa na največjem ameriškem sejmu pekarske opreme IBIE (International Bakery Industry Exhibition) v Las Vegasu. Poleg dosežkov na programu pekarske opreme pa se v mesecu aprilu lahko pohvalijo tudi s programom procesne opreme.

Sejemsko dogajanje širom po svetu je v pomladnih mesecih v polnem razmahu. V podjetju GOSTOL – GOPAN, ki je zelo izvozno usmerjeno, so se odločili, da se udeležijo velikih mednarodnih sejmov, primernih za njihovo dejavnost. Tako so se s svojim proizvodnim programom pekarske opreme že predstavili na 6. Mednarodnem živilskem sejmu v Zagrebu, ki se je odvijal od 24. do 28. aprila 2001. Z obiskom razstavnega prostora so zelo zadovoljni. Povpraševali so interesenti iz celotne Hrvaške, pa tudi iz Bosne in Hercegovine je bilo veliko zanimanja po njihovi opremi.

Naslednja velika predstava GOSTOL – GOPAN-a bo v tem tednu. Majhno proizvodno linijo za pekarne bodo namreč razstavljali na velikem mednarodnem sejmu SIAB v Veroni. Na sejmu nameravajo predstaviti tudi novosti in izboljšave strojev, ki so jih naredili v zadnjem letu. Na sejmu bo prisotna vsa večja evropska konkurenca. V podjetju si od sejma obetajo utrditev položaja na strateško pomembnem italijanskem tržišču, sklenitev novih poslov, srečanje s poslovnimi partnerji iz celotne Evrope, ki so jih povabili na sejem.

Istočasno se odvija še en sejem, na katerem so prisotni kot razstavljalci. To je Mednarodni pomladni sejem v Novem Sadu (prehrambeni in poljedeljski sejem). Predstavljali se bodo proizvajalci kar iz 52 držav. Prihodnji mesec pa bodo razstavljali v Ukrajini na sejmu Hleb 2001, ki bo od 19. do 22. junija.

Za jesen načtrujejo svojo predstavitev na velikih trgih, kot sta Rusija in Združene države Amerike. V Moskvi se bodo udeležili sejma AGROPRODMASH, medtem ko bo v ZDA, v Las Vegasu, med 10. in 14. septembrom potekal največji sejem pekarske opreme na tem trgu, International Bakery Industry Exhibition, in tudi tam namerava GOSTOL – GOPAN razstavljati svoj proizvodni program.

Da pa so vse aktivnosti v tem letu pravilne, potrjuje tudi uspeh prejšnjega meseca. V aprilu 2001 so na programu procesne opreme, samostojen program podjetja, izdelali poseben stroj GNETILNIK M 800, ki je namenjen mešanju mase za umetne zobe. Pri izdelavi tega stroja je bilo uporabljeno lastno tehnično znanje. Gre namreč za tehnično novost, ki so jo razvili v GOSTOL – GOPAN-u prav za izdelavo tega stroja, in sicer potrebno je bilo zagotoviti mešanje mase v visokem vakumu. Stroj je bil odpremljen prejšnji mesec in je že pri italijanskem kupcu.

Letošnje leto je pokazalo, da se trend razvoja procesne opreme povečuje, in s tem se je samo potrdila pravilnost odločitve, da ta program v GOSTOL – GOPAN-u oblikujejo kot samostojni program poleg pekarske opreme. Načrtujejo, da bo v prihodnosti ta program dosegal do 30% celotne prodaje podjetja.