O-STA

Priznanje mladi pravnici prejela doc. dr. Maruša Tekavčič Veber s Pravne fakultete UL

Na že 49. Dneh slovenskih pravnikov, ki so v organizaciji Zveze društev pravnikov Slovenije (ZDPS), Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije in Lexpere potekali prejšnji teden v Portorožu, so podelili priznanja ZDPS. Priznanje za življenjsko delo je prejela mag. Nataša Belopavlovič, pravnik leta je prof. dr. Matej Avbelj, priznanje za delo v zvezi ali njenih članih je prejela doc. dr. Petra Ferk, priznanje za mlado pravnico pa docentka in raziskovalka na Katedri za mednarodno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Maruša Tekavčič Veber.

V obsežni obrazložitvi je podeljevalec zapisal: "Julija 2022 je zaključila doktorski študijski program prava, modul mednarodno pravo, ter z odliko obranila doktorsko disertacijo z naslovom Sanctions Adopted by International Organizations in the Defence of the General Interest (v prevodu: Sprejem sankcij za zaščito splošnega interesa s strani mednarodnih organizacij) pod mentorstvom prof. dr. Vasilke Sancin (s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani) in somentorstvom prof. dr. Jeana d'Aspremonta (s Sciences Po School of Law v Parizu in Univerze v Manchestru). Doktorsko disertacijo je napisala v angleščini. Eden od njenih somentorjev je mednarodno priznani profesor dr. Jean d'Aspremont, ustanovitelj Manchester International Law Centre in avtor več kot 100 znanstvenih prispevkov ter desetih monografij z različnih področij mednarodnega prava, urednik zbirke Cambridge Studies in International and Comparative Law ter član znanstvenega odbora European Journal of International Law.Za doktorsko disertacijo je dr. Tekavčič Veber oktobra lani prejela nagrado Društva za Združene narode za Slovenijo za najboljše doktorsko delo s področja delovanja Organizacije združenih narodov (v komisiji so bili dr. Jožef Kunič, zasl. prof. Mirjam Škrk in prof. dr. Bojko Bučar).

Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je pedagoško, znanstvenoraziskovalno in strokovno aktivna in je tudi sekretarka uredniškega odbora Zbornika znanstvenih razprav (ZZR).

V letu 2023 je kot vodja projekta uspešno zaključila trimesečni študentski projekt z naslovom Digitalizacija in uporaba umetne inteligence z vidika pravic starejših oseb (projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju). Izveden je bil v sodelovanju z dr. Matejem Kovičem z Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (International Research Centre on Artificial Intelligence - IRCAI) pri Institutu Jožef Štefan. Končni izdelek projekta je študija v angleškem jeziku Artificial Inteligence and the Rights of Older Persons.

Nagrajenka kot raziskovalka sodeluje tudi v temeljnem raziskovalnem projektu Razvoj in uporaba umetne inteligence v luči negativnih in pozitivnih obveznosti države zagotavljati pravico do življenja (J5-3107) in je članica organizacijskega odbora mednarodne znanstvene konference Global Conference on AI and Human Rights, ki bo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani potekala junija 2024.

V študijskem letu 2022/2023 je v okviru predmeta mednarodno pravo oboroženih spopadov pridobila financiranje za izvedbo pilotne posodobitve izvedbe študijskega predmeta z didaktično uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije, sodeluje pa tudi pri enoletnem projektu Umetna inteligenca v izobraževanju, ki poteka pod okriljem Centra Univerze v Ljubljani za uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij v pedagoškem procesu.

Poleg tega je v študijskem letu 2022/2023 skupaj s prof. dr. Vasilko Sancin na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani že sedmo leto zapored organizirala mednarodno študentsko tekmovanje All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition, v sodelovanju z Mednarodnim odborom Rdečega križa (ICRC), Uradom Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) in Rdečim križem Slovenije (RKS). Tekmovanja se vsako leto udeleži več kot 70 študentov z različnih evropskih pravnih fakultet ter deset mednarodnih in nacionalnih sodnikov, ki prihajajo iz različnih priznanih mednarodnih institucij, kot so na primer Mednarodno kazensko sodišče, Mednarodni odbor Rdečega križa, Urad Visokega komisariata ZN za begunce, in različnih evropskih univerz, kot na primer Institute for International Humanitarian Studies, Aix-en-Provence, Corvinus University, Swedish Defence University, Ludwig Boltzmann Institute of Fundamental and Human Rights, Universities Network on Children in Armed Conflict ter University of Perugia.

V študijskem letu 2022/2023 se je uvrstila med najvišje ocenjene pedagoge na Pravni fakulteti in je bila tudi pedagoška mentorica študentov na mednarodnem študentskem tekmovanju v poznavanju mednarodnega prava oboroženih spopadov Kırımlı Dr. Aziz Bey, IHL Competition, ki bo med 4. in 9. septembrom 2023 potekalo v Turčiji.

V letu 2023 je bila na razpisu Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) uspešna s prijavo temeljnega podoktorskega raziskovalnega projekta z naslovom "Seizure of State-Owned and Private Property in International Law: Mapping the Applicable Legal Rules and Identifying Conditions that Frame and Limit the Seizure of Frozen Assets in the Context of the Situation in Ukraine" (v prevodu: "Zaseg državnega in zasebnega premoženja v mednarodnem pravu: opredelitev relevantnih pravnih pravil in razjasnitev pogojev, ki uokvirjajo in zamejujejo zaseg zamrznjenih sredstev v luči situacije v Ukrajini"). Projekt se bo pod vodstvom nagrajenke na Pravni fakulteti izvajal med leti 2023 in 2025."

Doc. dr. Maruši Tekavčič Veber za prejeto priznanje iskrene čestitke.