O-STA

Vladanje prava. Narava, vrednost in uresničljivost vladavine prava

Vljudno vabljeni na dogodek z naslovom "The Nature, Value, And Viability Of Therule Of Law", kjer bomo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani - v petek, 27. oktobra 2023 ob 12. uri v senatni sobi - gostili profesorja Geralda J. Postemo. V razpravi bodo poleg slušateljev sodelovali tudi Karine Caunes (CAIDP - ELJ), Chiara Valentini (Bologna) in Matija Žgur (Roma Tre).

Gerald J. Postema je zaslužni profesor na Univerzi v Severni Karolini v Chapel Hillu in eden mednarodno najbolj priznanih pravnih in političnih filozofov današnjega časa. Leta 2022 je pri založbi Oxford University Press izdal svojo najnovejšo knjigo "Law's Rule: The Nature, Value, and Viability of the Rule of Law". V njej Postema razvija robusten koncept vladavine prava in pokaže, kako je ta zmožna zagotavljati smiselno zaščito pred samovoljno oblastjo. V časih, ko je vladavina prava ogrožena zaradi pojavov, kot so populistični nacionalizem, iliberalizem in rast avtoritarnih tendenc, je še posebej dragocena Postemina analiza nabora orodij, ki jih ima na voljo pravo za zajezitev teh protidemokratičnih in neliberalnih tokov. Ključni poudarek Postemine knjige pa je, da ne glede na to, katera orodja se uporabljajo za uresničitev dragocenega cilja vzpostavitve vladavine prava, tega ni mogoče doseči brez ustreznega odnosa vseh posameznikov - uradnikov in državljanov -, ki so del določene politične skupnosti. Zvestoba pravu, to je prevzemanje odgovornosti s strani vsakega posameznika za to, da od vseh drugih članov skupnosti terja odgovornost v okviru prava, je tako osnovna zahteva (predpogoj) za vladavino prava.

Razprava na Pravni fakulteti UL bo kritično preučila glavne avtorjeve teze in poskušala izpostaviti nekatere bolj problematične argumente, ki se pojavijo v avtorjevi knjigi.

Za več informacij se lahko obrnete na victoria.kristan@pf.uni-lj.si. Vabljeni so tudi novinarji.