O-STA

NLB in IPO: Pet let pozneje

14. november 2023

Novembrsko jutro pred natanko petimi leti. Na Ljubljanski borzi se oglasi zvon, ki naznanja enega ključnih mejnikov v zgodovini naše banke in Skupine: uvrstitev delnic NLB v prvo kotacijo borze in globalnih potrdil o lastništvu (GDR-jev) na glavni trg londonske borze, s tem pa zaključek postopka javne ponudbe delnic (tako imenovan IPO) NLB.

Delnica NLB je pred petimi leti kotacijo začela 51,50 evra, pet let pozneje (13. novembra 2023) je trgovalni dan zaključila pri 82 evrih. Vse od vstopa na borzo pred petimi leti, so bili vlagatelji tako deležni 113 % skupnega donosa v obliki 59 % donosa iz rasti cene delnice in 54 % donosa iz dividend.

"Druga tranša letošnje dividende, katere izplačilo je predvideno v decembru, pa bo še dodatno povečala skupni donos delničarjev ter tako presegla naša pričakovanja v času prve javne ponudbe delnic," pa je ob nedavni objavi rezultatov poslovanja v tretjem četrtletju poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Izpostavil je tudi številne pomembne mejnike, ki smo jih dosegli v tem času, na primer rast poslovanja in nabora talentov, uspešen nakup in pripojitev Komercijalne Banke, Beograd in Komercijalne Banke, Podgorica ter N Banke k NLB Skupini, širitev lizing dejavnosti na kar treh trgih ipd. Vse to smo dosegli med tem ko smo strankam zagotavljali zanesljive in sodobne bančne storitve in rešitve, kadarkoli in kjerkoli jih potrebujejo, ter ustvarjali dodano vrednost za delničarje.

"Predvsem pa smo ponosni - in obenem nas to tudi ves čas motivira - na odgovoren pristop k poslovanju ter vsem ostalim dejanjem, ki se jih je Skupina lotila v naši vse bolj povezani domači regiji, pa naj gre za intenzivno vključevanje trajnosti v vse naše aktivnosti, preventivno in proaktivno odzivanje na zdravstvene in gospodarske izzive, kot je pandemija COVID, neprekinjeno odločno podporo športu in kulturi ali humanitarne donacije različnim organizacijam, posameznikom in skupnostim, kot na primer v času nedavnih poplav v Sloveniji," je dodal predsednik uprave NLB.

Pregled ključnih dosežkov NLB in NLB Skupine v zadnjih petih letih, na katere smo lahko zares ponosni, najdete v videu (v angleškem jeziku).

Posebna ugodnost za nove stranke borznega posredovanja

Ob peti obletnici kotacije delnic NLB na Ljubljanski borzi smo pripravili posebno ugodnost. Novim strankam borznega posredovanja, ki bodo do 31. decembrom 2023 sklenile Pogodbo o borznem posredovanju in odprle Trgovalni račun, namreč vse do konca leta 2024 ponujamo brezplačno vodenje trgovalnega računa.

NLB Komuniciranje