O-STA

Srebrna značka iSpace: Potrditev uspešnega dela digitalnega inovacijskega stičišča 4PDIH

Na forumu EBDVF 2023 (European Big Data Value Forum), ki združuje evropsko skupnost podatkovno usmerjenih inovacij ter raziskovalnih projektov in je potekal konec oktobra v Valenciji, so podelili nagrade digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH), ki so se uspešno prijavila na razpis za značko iSpace. 4PDIH, ki deluje znotraj Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, je že ob prvi prijavi pridobil srebrno značko, kar potrjuje kvaliteto podpore malim in srednje velikim podjetjem, ki razvijajo podatkovno usmerjene inovacije.

Naziv iSpace združuje inovacijska stičišča, ki povezujejo podatkovne vire, AI tehnologije in kompetence za podporo podatkovno usmerjenim inovacijam majhnih in srednje velikih podjetij. Nastal je pod okriljem organizacije BDVA (Big Data Value Association) z namenom povezovanja podobnih iniciativ in zagotavljanja nivoja kvalitete evropskih podatkovno usmerjenih inovacijskih centrov. Med iSpace sprejeti DIH-i so razvrščeni v eno od štirih kategorij glede na stopnjo in obseg strokovne podpore, ki jo nudijo svojim klientom - od bronaste do platinaste. Prejem srebrne značke je za novoizbrani iSpace zelo dober uspeh, ki ga izbrane organizacije nadgrajujejo. Tokratne prejemnike iSpace značk združuje sodelovanje pri podpori eksperimentom podjetij na projektu EUHUBS4DATA, ki se je začel leta 2020 z namenom oblikovanja ekosistema digitalnih inovacijskih stičišč s katalogom podatkovnih zbirk, storitev na področju podatkovnega inoviranja ter spodbujanja podatkovno usmerjenih inovacij. S svojim poslanstvom bo nadaljeval tudi po zaključku projekta v obliki Evropske federacije.

Kot je povedala Tjaša Jereb, predstavnica 4PDIH (UL FE), med zahvalnim govorom ob prejemu iSpace nagrade na slovesni podelitvi v Valenciji, sta bili podpora ekosistema in medevropsko sodelovanje eni izmed ključih izpostavljenih prednosti sodelovanja tako na projektu EUHUBS4DATA, kot tudi v prihajajoči federaciji za digitalna inovacijska stičišča. Za 4PDIH je nagrada poleg tega tudi potrdilo, da je njihovo delo - povezovanje javnih in zasebnih iniciativ ter spodbujanje inovacij in digitalizacije - korak v pravo smer.

Dve slovenski podjetji predstavili svoj produkt in razvite rešitve

Na forumu EBDVF je tekom tridnevnega programa poleg slavnostne podelitve nagrad iSpace potekala tudi vrsta delavnic in predavanj na temo različnih aspektov podatkovnih in AI inovacij. Srečali so se tudi predstavniki podjetij, ki so bila v začetku leta uspešna na tretjem javnem razpisu projekta EUHUBS4DATA in so v novembru zaključila z eksperimenti. Na dogodku so svoje eksperimente in produkte predstavili širši publiki. Med udeleženci sta bili tudi slovenski podjetji, Proventus d .o .o. in Elmibit. d. o. o., ki sta pod mentorstvom 4PDIH in sodelujoč z digitalnimi inovacijskimi stičišči iz vseh koncev Evrope od sredine februarja intenzivno delali na svojih eksperimentih ter razvili rešitve, ki bodo izboljšale njihove obstoječe produkte.

GINGER BEE - mobilna aplikacija za hobi vrtnarje

Podjetje Proventus d. o. o., ki stoji za spletno in mobilno aplikacijo Posadi.si oz. Tomappo (posadi.si), je za izboljšanje svojega digitalnega vrtnarskega asistenta tekom eksperimenta GINGER BEE s pomočjo digitalnih inovacijskih stičišč razvilo in implementiralo graf znanja, ki bo povezoval podatke, ki jih generirajo uporabniki z zunanjimi dostopnimi viri podatkov. To bo uporabnikom - hobi vrtnarjem - še izboljšalo uporabniško izkušnjo ob uporabi aplikacije in posledično olajšalo delo z vrtom. Bojan Blažica, soustanovitelj podjetja in produktni vodja v podjetju Proventus, je dejal, da so z izvajanjem eksperimenta zelo zadovoljni, celoten program pa je presegel njihova pričakovanja, saj je bilo sodelovanje z DIH-i, ki so se zelo zavzeli za reševanje poslovnih in tehničnih problemov podjetja, izredno konstruktivno.

VINEPRODATA - pomoč vinogradnikom pri upravljanju vinogradov

Eksperiment VineproData, ki ga je na projekt prijavilo podjetje Elmibit d. o. o., je pokrival razvoj modula, ki bo s pomočjo podatkovnih zbirk, kot so vremenski podatki in podatki o pridelavi grozdja, vinogradnikom omogočal izračun več kazalnikov uspešnosti. To bo za njih pomenilo pravočasno ukrepanje in prilagajanje upravljanja vinogradov glede na razmere na trgu. Ob uspešno zaključenem eksperimentu je Matic Šerc, ustanovitelj in direktor podjetja Elmibit, povedal, da je njihov nivo zadovoljstva z eksperimentom in projektom zelo visok, način organizacije pa jim je omogočal proste roke pri delu in popoln fokus na razvoju funkcionalnosti, ki bodo izboljšale njihov obstoječi produkt.