O-STA

Obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu

14. 12. 2023 smo se dijaki Gimnazije ŠC Velenje, ambasadorji Evropskega parlamenta, ki smo v okviru programa EPAS prejeli nagrado za Naj dan Evrope 2022/23, odpravili v Strasbourg in sodelovali v programu Euroscola. Na poti smo se ustavili v starem cesarskem mestu Ulm, v katerem smo občudovali veličastno gotsko cerkev Müster, ki se ponaša z najvišjim zvonikom na svetu.

Naslednji dan smo imeli edinstveno priložnost, da spoznamo delo evropskih poslancev. V sejni dvorani smo se srečali z vrstniki iz držav članic EU. Uvodoma je dijake nagovorila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, nato pa sta svoje delo predstavila evropska poslanca Fabienne Keller in Stefan Krauss, ki sta z dijaki razpravljala o človekovih pravicah in ostalih aktualnih temah. S simulacijo dela v Evropskem parlamentu smo dobili priložnost, da neposredno izkusimo, kako deluje evropska integracija v praksi.

Poleg uradnega dela programa smo imeli priložnost raziskati lepote Strasbourga, saj smo se v večernih urah sprehodili po praznično okrašenem mestu, ki nas je očaralo.

Na poti domov smo se ustavili še v Salzburgu; tam smo se podali do Mozartovega trga in opravili še zadnje nakupe na božičnem sejmu.

Tatjana Kikec

Tatjana Kikec

Gimnazija

Šolski Center Velenje