O-STA

Projekt IncreaseNET sprejet v sofinanciranje v okviru programa EU4Health

Ljubljana, 4.1.2024

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je s podpisom pogodbe v novembru 2023 prevzela vlogo koordinatorja Projekta skupnega ukrepanja (Joint Action - JA) Supporting the increased capacity and competence building of the EU medicines regulatory network - IncreaseNET,ki je bil sprejet v sofinanciranje v okviru Programa EU za zdravje (EU4Health).

S tem dosega pomemben mejnik v svojem delovanju, saj bo usmerjala delo mreže, v kateri je združenih 29 partnerskih organizacij iz 28 evropskih držav.

Skupna vrednost triletnega projekta, ki bo trajal v obdobju od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2026, je ocenjena na 10 milijonov evrov. Cilj projekta je okrepiti strokovne in kadrovske zmogljivosti javnih agencij za zdravila na področju ocenjevanja zdravil ter s tem zagotavljanje boljšega dostopa do inovativnih, kakovostnih, učinkovitih in varnih zdravil za paciente.

Z izmenjavo znanja, zamisli in dobrih praks se bo pomembno nadgradila mreža in sistem za izobraževanje tako novih kot izkušenih regulatornih strokovnjakov, predvsem z optimizacijo obstoječih kapacitet ter podporo inovacijam.

Vse dejavnosti znotraj projekta se bodo izvajale v tesnem sodelovanju z Evropsko agencijo za zdravila (EMA) in mrežo predstojnikov agencij za zdravila (HMA - Heads of Medicines Agencies) ter ključnimi skupinami: The Accelerating Clinical Trials in EU (ACT EU), EU Network Training Centre, CMDh in EU Innovation Network (EU-IN).