O-STA

Nasveti za učinkovito razstrupljanje v savni

Finska savna krepi imunski sistem in odpravlja stres. (foto Terme Sveti Martin)
V Laconium rimski savni prijetno vzdušje ustvarjata kromoterapija in zvezdnato nebo. (foto_Terme Sveti Martin)
Sproščanje v termomineralni vodi v bazenih Temple of Life. (foto Terme Sveti Martin)
Pred novim ciklom savnanja si privoščite dovolj časa započitek. (foto_Terme Sveti Martin)

Nasveti za učinkovito razstrupljanje v savni

Pozimi je savnanje eden od načinov za ohranjanje vitalnosti, krepitev imunskega sistema in sproščanje zakrčenih mišic. Prednosti tega rituala že stoletja s pridom izkoriščajo Finci, za katere je savnanje tudi pomembna duhovna in družabna izkušnja. Savnanje ni rezervirano zgolj za odrasle - s pravilnim pristopom je lahko tudi za otroke izjemno koristno. V nadaljevanju bomo predstavili različne tipe savn in osnovna pravila obnašanja, da bo vaša izkušnja kar najbolj prijetna.

#1 Izberite savno po svoji meri

Obstaja več različnih vrst savn, kot so finska savna, turška savna, infra savna in še mnoge druge, vsaka s svojimi značilnostmi in koristmi za telo. Raziskovanje teh različnih možnosti omogoča prilagajanje izkušnje po lastnih željah in potrebah.

Suha finska savna ima temperaturo med 90 in 100 stopinj Celzija ter 10-% vlažnost. Pomaga v boju proti stresu, priporočamo pa jo vsem, ki si želijo poskrbeti zase, za dobrobit svojega telesa in duha, za zdravje in sprostitev. Primerna je za športnike po napornih treningih za razstrupljanje mišic in okrevanje.

V parni savni je temperatura nižja, med 50 in 60 stopinj Celzija, višja pa je relativna vlažnost zraka. Parna savna krepi imunski sistem, odpravlja napetosti in stres ter pospešuje prekrvavitev. Ob sproščanju v parni savni se lahko odločite za tretma z naravno kozmetiko, kot je na primer solni piling.

Rimska savna z blago temperaturo do 40 °C in vlažnostjo med 90 in 100 % se najpogosteje uporablja kot predpriprava za močnejše, intenzivnejše oblike savnanja. V njej je vzdušje bolj sproščeno in primerno za pogovarjanje.

#2 Upoštevajte pravila savnanja

Za prijetno izkušnjo upoštevate varnostna in zdravstvena navodila za savnanje. V savno ne vstopajte takoj po zaužitem obroku in pred tem ne pijte alkoholnih pijač. Pred vstopom se stuširajte in temeljito obrišite. V savni ste goli, tisti bolj sramežljive narave pa se lahko zavijete v brisačo. Ob vstopu hitro zaprite vrata za sabo, da preprečite uhajanje toplote, nato pa v primeru finske savne z brisačo podložite vse dele telesa, ki se dotikajo lesene klopi. Pomembno je, da s svojim vedenjem ne motite drugih obiskovalcev savne.

#3 Poslušajte svoje telo

Začnite postopoma, v savnah z nižjimi temperaturami in poslušajte svoje telo. Priporočljivo je, da v finski savni na začetku sedete na najnižjo klop in se postopno pomikate višje. Po savnanju sledi tuširanje s hladno vodo - začnite z deli telesa, ki so najbolj oddaljeni od srca. Najprej desna noga, potem leva noga in po telesu navzgor do vratu in glave. Bodite pozorni na zadosten vnos tekočine in počivanje. Za hidracijo poskrbite s kozarcem vode sobne temperature ali zeliščnim čajem. Pred novim ciklom savnanja si privoščite dovolj časa za umirjanje v udobnem ležalniku. To je odličen čas za meditacijo in čuječe vaje.

Savnanje je primerno tudi za otroke

Savnanje je primerno tudi za otroke, saj jim pomaga pri razvijanju odnosa do zdravega načina življenja že v zgodnjih letih. Otroci, stari 6 let ali več, imajo razvito termoregulacijo in lahko v spremstvu odrasle osebe vstopijo v savne. Otrokom do 6 let je vstop v savno odsvetovan, saj lahko doživijo stranske učinke, kot sta pregrevanje in dehidracija.

Družinsko wellness razvajanje

Če iščete ideje za družinsko razvajanje v savnah in bazenih, je eden od predlogov lahko podaljšani vikend v hrvaški pokrajini Medžimurje. Tam, nedaleč stran od slovenske meje, ležijo Terme Sveti Martin, ki ponujajo aktivnosti za vse starosti. V njihovem Svetu savn si lahko privoščite družinski wellness, bazenski kompleks Temple of Life pa vabi k plavanju in sproščanju v termomineralni vodi. Gozdnata okolica resorta obenem ponuja številne možnosti za izlete, kot sta drsanje pri Pubu Potkova ali obisk farme jelenov. Vse do konca zime se lahko odločite za Family Wellness paket, ki vključuje tudi čokoladno doživetje, primerno tudi za najmlajše.

Za dober začetek leta in večjo produktivnost je ključno najti pravo razmerje med delom in počitkom. Ohranite zdravje in energijo z razvajanjem v wellness resortu, kjer lahko preizkusite blagodejne učinke savnanja in ponovno vzpostavite ravnovesje v telesu.