O-STA

Urice tujih jezikov na Gimnaziji ŠCV za osnovnošolce

Velenje, 7. 2. 2024

V petek, 2. 2. 2024, smo že enajsto leto zapored povabili osnovnošolce, da z nami delijo svoje znanje tujih jezikov. Prejšnja leta so učenci na razpisanem natečaju literarno ustvarjali na določeno temo, potem pa smo jih povabili na zaključno prireditev in delavnice na naši šoli. Ker je natečaj pritegnil vedno več zanimanja, mi pa smo prostorsko omejeni, smo se odločili, da letos nekoliko spremenimo koncept dogodka.

Natečaj smo z letošnjim letom preoblikovali v dogodek, ki v prvi vrsti povezuje mlade in poudarja druženje ter tkanje novih socialnih vezi skozi uporabo tujega jezika. Ker vseh zainteresiranih učencev žal nismo mogli povabiti k nam, smo jim najprej pripravili zabavni kviz v štirih tujih jezikih, ki jih poučujemo na gimnaziji (angleščina, nemščina, španščina in francoščina). Učenci so ga reševali 13. decembra na daljavo na svojih šolah, najboljših 40 učencev z mentorji pa smo povabili na urice tujih jezikov z našimi gimnazijci.

Zelo smo veseli močnega odziva, saj se je kviza udeležilo kar 107 učencev z 21 mentorji iz 10 osnovnih šol od Koroške do Savinjske. V dveh učilnicah smo za 40 povabljenih učencev pripravili po štiri interaktivne delavnice, ki so jih samostojno vodili naši dijaki. Skupine učencev smo namenoma pomešali tako, da so se skozi delavnice sproti lahko spoznavali in zabavali. Jezikovne delavnice so bile v angleščini in so se osredotočale na štiri različne veščine, ki jih vsi zelo potrebujemo v življenju: tekmovalnost, ustvarjalnost, pridobivanje novega besedišča in komunikacijske spretnosti. Vsakih 20 minut so učenci sodelovali v drugi delavnici z drugimi dijaki asistenti.

Učenci so se z našimi dijaki in drugimi člani v skupini zelo zabavali, med seboj sodelovali in pri tem pokazali odlično znanje angleščine. Vseh 80 minut aktivne uporabe tujega jezika je kar prehitro minilo. Pri vsem tem je zelo dragoceno tudi to, da se je stkalo kar nekaj novih poznanstev, mogoče celo kakšno prijateljstvo.

Dogodek smo organizirali v sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje. Tudi letos se iskreno zahvaljujemo za knjižne nagrade, s katerimi je gospa Bojana Špegel, kot vsako leto doslej, prijazno nagradila najboljše učence.

Mag. Nataša Makovecki in Jelka Oder

Gimnazija

Šolski center Velenje