O-STA

Odziv predsednice ZDUS na izjavo predsednika Vlade o zgodovinskem dvigu pokojnin

ZDENKA JAN predsednica ZDUS

Ljubljana, 21. 2. 2024 - Zdenka Jan, predsednica ZDUS se je na izjavo predsednika Vlade o zgodovinskem dvigu pokojnin odzvala z naslednjo izjavo: "Nedavno smo lahko v medijih prisluhnili izjavi predsednika vlade RS dr. Roberta Goloba, ki je komentiral (po njegovem) zgodovinski dvig pokojnin na podlagi redne, letne uskladitve pokojnin v višini 8,8% kar se v Republiki Sloveniji ni zgodilo že od leta 1995, minister Luka Mesec pa je celo dejal, da bomo upokojenci tokrat dobili več, kot je odnesla inflacija...

Upokojenci smo sicer vajeni všečnih izjav različnih vlad in politikov, z namenom da bi le te ugajale čim širši volilni bazi, a tokrat čutimo potrebo, da se odzovemo.

Nič kolikokrat smo v vodstvu Zveze, v pogovorih za medije, intervjujih, pozivih in izjavah poudarjali, da ne gre za povišanje, pač pa redno uskladitev, ki je tokrat res precej višja, seveda zaradi višje sile - inflacije.

Morda bi tako izjavo predsednika vlade še nekako razumeli in bili do nje dobrohotno prizanesljivi, če bi Vlada lani, v času izrazito visoke inflacije, ko je Svet ZPIZ potrdil sklep o izredni uskladitvi pokojnin za 3,5% in ga z izvršljivostjo s 1. 4. 2023 poslal v odobritev Vladi tak dvig odobrila, a je tako povišanje gladko zavrgla."