O-STA

Vabljeni k udeležbi na festivalu Novega evropskega Bauhausa

Evropska komisija bo v Bruslju med 9. in 13. aprilom 2024 organizirala drugi festival Novega evropskega Bauhausa. Med udeleženci bo tudi dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE in koordinatorka Akademije Novega evropskega Bauhausa (NEBA), evropska komisarka Iliana Ivanova pa bo tudi uradno otvorila Akademijo NEBA, ki jo vodi Univerza na Primorskem.

Evropska komisija v sodelovanju z belgijskim predsedstvom Sveta Evropske unije, organizira Festival Novega evropskega Bauhausa z namenom združevanja različnih deležnikov - predstavnikov industrije, mnenjskih voditeljev, strokovnjakov za inovacije, znanstvenikov in umetnikov - da skupaj razpravljajo o ključnih temah, ki so potrebne za trajnostno preobrazbo naše družbe.

Med udeleženci festivala bo tudi dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE in koordinatorka Akademije Novega evropskega Bauhausa (NEBA): "Na festivalu bom predstavila zgodbo in proces ustanavljanja Akademije Novega evropskega Bauhausa na Univerzi na Primorskem ter izpostavila načrtovane dejavnosti tega vseevropskega konzorcija, ki združuje 14 partnerjev iz Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Španije, Švedske in Nizozemske."

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Iliana Ivanova bo na festivalu tudi uradno otvorila Akademijo Novega evropskega Bauhausa, katere ključen cilj je razviti mednarodno zvezo izobraževalnih akterjev in ponudnikov usposabljanja po celi Evropi ter tako ponuditi prilagojene in visokokakovostne storitve in programe usposabljanja, na področju trajnostnih gradbenih rešitev. V Evropski komisiji so prepričani, da je Akademija NEBA trdna podpora za evropsko gradbeno industrijo, saj obravnava tudi pomembno temo pomanjkanja delovne sile in spodbuja izmenjavo znanja o trajnostnih rešitvah, kot je denimo krožna uporaba lesa in drugih inovativnih materialov.

Na festivalu se bodo zbrali ljudje z vse Evrope, ki bodo delili svojo vizijo in ukrepe za trajnostno, lepo in vključujočo prihodnost. V sklopu različnih aktivnosti bodo razglasili prejemnike nagrad Novega evropskega Bauhausa 2024, za katero se poteguje tudi raziskovalni inštitut InnoRenew CoE.

Udeležba na festivalu je brezplačna in odprta za vse, potrebna pa je predhodna registracija. Vljudno vabljeni k udeležbi!