O-STA

Vodnik po hišah z dušo

V založbi Harlekin No. 1 je izšla nova knjiga Vodnik po hišah z dušo, v kateri je predstavljenih 150 posebnih hiš, ki imajo svoje zgodbe in so odprte za javnost, za dogodke, obiske in oglede. Med temi hišami so tudi rojstne hiše pisateljev, pesnikov, slikarjev in kiparjev, znanstvenikov in drugih, ter hiše, kjer so se nekoč odvijale različne obrtne in rokodelske dejavnosti, ki se ohranjajo vse do današnjih dni.

Naša dežela je posejana s številnimi hišami, pravi avtor knjige Primož Hieng, ki je doslej pripravil približno 20 turističnih vodnikov. Hiše predstavljajo dom in predstavljajo možnost za delo in preživetje. V hišah živimo, delamo in spimo. Hiše niso le stene in strehe. Imajo svojo vsebino. In dušo. Ohranjajo našo preteklost, našo tradicijo in naše korenine.

V mnogih hišah so se rodili ljudje, ki so se v preteklosti posvetili pisanju ali poeziji, rodili so se slikarji in kiparji, znanstveniki, strokovnjaki in povsem preprosti ljudje, torej vsi tisti, ki so nam zapustili pomembno sled. Našo deželo so popeljali v Evropo, svet. Pomembno so prispevali k poznavanju naše dežele v širnem svetu. K sreči so se mnoge hiše teh slavnih mož in žena ohranile vse do današnjih dni. Marsikje so uredili spominske sobe, celotne hiše so spremenili v muzejske zbirke in male muzeje.

Skoraj vsaka slovenska občina ima hiše, na katere so še posebno ponosni. To so rojstne hiše znanih in zaslužnih Slovenk in Slovencev, to so nekdanje obrtne delavnice, so hiše, ki imajo dušo. In so hiše, kamor radi zahajamo. Hiše, takšne in drugačne, povečini obnovljene in urejene, so postale pomembne točke, ki jih radi obiskujemo na izletih in potepanjih po Sloveniji. Spominjajo nas na ljudi, za katere smo lahko hvaležni, da smo jih imeli.

Hiše, ki jih predstavljamo v knjigi Vodnik po hišah z dušo, so zelo različne in raznolike. Imajo različne vsebine, ki pritegnejo našo pozornost. Hiše nas popeljejo v zgodovino, saj nas opozarjajo na dejstvo, od kdaj smo na tem območju živeli in ustvarjali - vse do danes. In te hiše so tudi privlačne turistične točke, ki kar same vabijo v obisku in ogledu.

Osrednja tema knjige je torej hiša - v najširšem pomenu besede. V tej knjigi je predstavljenih 150 slavnih hiš naše preteklosti. Knjiga priročnega formata 16,5 x 23,5 cm ima 168 strani in trde platnice.

Izid knjige so podprle: Občina Bled, Občina Bohinj, Občina Domžale, Občina Kamnik, Občina Kranjska Gora, Občina Polzela, Mestna občina Ptuj, Občina Ravne na Koroškem, Občina Ribnica, Občina Rogaška Slatina, Mestna občina Slovenj Gradec, Občina Šentjur, Občina Trebnje, Mestna občina Velenje, Občina Žalec in Občina Žirovnica.