O-STA

Celjsko prijateljstvo z nemškim Grevenbroichom je dobila nova krila

Celje, 14. junij 2024 - Mednarodna prijateljstva in sodelovanja nas bogatijo. Spoznavanje drugih kultur in narodnosti širi naša obzorja in nas pripravlja na življenje, v katerem smo preko meja vedno bolj povezani. Takšna prijateljstva so tudi promotor miru in sožitja med narodi. V tem tednu smo v Celju gostili mlade iz Erasmus gimnazije Grevenbroich, ki so sklenili novo prijateljstvo z dijaki I. gimnazije v Celju.

Pobuda za sodelovanje med gimnazijama je prišla iz Erasmus gimnazije Grevenbroich, iz mesta, s katerim je Celje pobrateno že več kot 38 let. Pobudo so na I. gimnaziji Celje z veseljem sprejeli in tako smo prijateljstvo z Grevenbroichom obudili prav med mladimi, kar se nam zdi še posebej dragoceno, saj so mladi tisti, ki bodo medmestne odnose krepili v prihodnosti.

Goste iz Nemčije in njihove celjske vrstnike je danes v Narodnem domu sprejel župan Matija Kovač, jim predstavil zgodbo Narodnega in Celjskega doma ter poudaril, kako srečni smo lahko, da so zgodovinska nesoglasja presežena in smo danes lahko prijatelji ter drug drugega bogatimo.

Dijaki se med seboj zelo dobro razumejo, v Celju in Sloveniji pa je gostom iz Nemčije zelo všeč, vseh devetnajst je tukaj prvič. Tema izmenjave je trajnost. V tem tednu so se družili z vrstniki na šoli in imeli ekološko delavnico, ogledali so si Celjski grad, staro mestno jedro in razstavišče Celeia - mesto pod mestom, obiskali so Ljubljano, se sprehodili po ekološki učni poti ribnika Vrbje in obiskali Hmeljarski inštitut. Danes so se odpravili še na sprehod po Mestnem gozdu do drevesne hiške.

Jutri se odpravljajo nazaj v Grevenbroich, septembra pa tja odhajajo dijaki I. gimnazije v Celju.

Veseli smo, da je partnerstvo z nemškim mestom Grevenbroich dobilo nova krila.