O-STA

Velenje se intenzivno vključuje v številne projekte olepšanja mesta

Že vrsto let se intenzivno vključujemo v različne projekte, namenjene olepšanju in urejanju mesta, kar prinaša pozitivne spremembe in prispeva k boljšemu življenjskemu okolju za vse prebivalce. Med najpomembnejšimi letošnjimi projekti je prav gotovo tekmovanje za najbolj urejeno evropsko mesto Entente Florale Europe. Tradicionalno sodelujemo tudi na državnem tekmovanju Moja dežela, na lokalnemnivoju pa izvajamo akcijo Velenje - mesto cvetja.

Pozivamo občane, da tudi sami posebno skrb namenjajo urejanju svoje okolice in tako pomembno prispevajo k lepšemu in prijetnejšemu bivalnemu okolju.

Eden izmed letošnjih najpomembnejših projektov je Entente Florale Europe, evropsko tekmovanje za najbolj urejeno mesto. Glavni cilj tekmovanja je trajnostni razvoj evropskih mest in izboljšanje kakovosti življenja državljanov. Strokovna komisija bo Velenje obiskala med 2. in 4. julijem. Mesto bodo ocenjevali na podlagi desetih kriterijev, in sicer načrtovanje in razvoj, trajnostno okolje - blažitev podnebnih sprememb, zgrajeno okolje, krajina, zelene površine, zasaditev, okoljska vzgoja, trud in vključenost, turizem in/ali prosti čas in komunikacija. Velenje se z udeležbo v tem prestižnem tekmovanju postavlja na zemljevid najbolj zelenih in urejenih mest v Evropi, kar prinaša prepoznavnost in priznanje tudi širše.

V projekt Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije, se vključujemo že od samega začetka in dosegamo odlične rezultate. Letošnji projekt Moja dežela predstavlja nadgradnjo in posodobitev tradicionalnega tekmovanja. Glavni cilj projekta je spodbujanje urejenosti, gostoljubnosti in kakovosti turistične ponudbe po vsej Sloveniji. Z novim imenom in širšim fokusom želijo nagraditi kraje, ki izstopajo po svoji zavezanosti k odličnosti v turizmu ter promovirati Slovenijo kot privlačno in gostoljubno turistično destinacijo. V lanskem letu smo ponovno prejeli priznanje kot zmagovalec spletnega glasovanja v kategoriji velikih mest in s tem postali nosilec priznanja Ljubljenec ljudskih src. Državna ocenjevalna komisija bo mesto ocenjevala predvidoma sredi meseca julija.

V sodelovanju s Turističnim društvom Velenje, Zavodom za turizem Šaleške doline in Vrtnarstvom - cvetličarstvom Domen Potočnik razpisujemo tudi lokalno tekmovanje v urejenosti zunanjega bivalnega okolja, ki smo ga poimenovali Velenje - mesto cvetja. V akciji lahko s svojimi predlogi sodelujejo občani in lastniki objektov. Prizadevamo si, da bi s takšnimi in podobnimi aktivnostmi vzpodbudili čim večje število občanov, da bi tudi sami postorili čim več za urejeno bivalno okolje. Akcija, ki poteka od maja do septembra 2024, je razdeljena v pet kategorij, in sicer okolica individualnih stanovanjskih objektov, balkonov in teras, kmetij ter ostalo. Vrtci in šole lahko v akciji sodelujejo v sklopu likovnega natečaja.

V Mestni občini Velenje poseben poudarek namenjamo trajnostnim prizadevanjem in objezerskemu turizmu, prizadevamo pa si postati družinam prijazna destinacija. Mestna občina Velenje je vključena v Misijo 100 podnebno nevtralnih mest, je nosilka naziva evropski zeleni list 2024, nosilec znaka Slovenia Green Destination GOLD, zato pri razvoju turističnih produktov sledimo smernicam teh nazivov, saj zagotavljajo zelen, okolju in naravi prijazen, odgovoren ter trajnosten razvoj.

Velenje je doslej v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna že devetkrat (1995, 1999, 2001, 2007, 2009, 2010, 2015, 2019, 2020) prejelo prvo nagrado za urejenost; v letih 2011, 2013, 2014, 2018 in 2021 smo osvojili drugo mesto, tretje mesto pa v letih 2012, 2017 in 2022. Velenje je lani zmagalo tudi v spletnem glasovanju v kategoriji večjih mest in prejelo posebno priznanje Ljubljenec ljudskih src. Ponosni smo, da je Velenjska plaža v kategoriji naravnih kopališč po mnenju slovenskih kopalk in kopalcev že šest let zapored razglašena za najboljše naravno kopališče.Prija zno vabimo občane, da se tudi sami pridružijo prizadevanjem in aktivno sodelujejo pri urejanju našega mesta. Vsak prispevek je pomemben in skupaj lahko naredimo Velenje še lepše in prijetnejše za vse nas. Skupno sodelovanje in skrb vsakega posameznika za okolje sta ključna za uspeh teh projektov.