O-STA

Novinarska konferenca ob odprtju Podnebno-energetske pisarne

V četrtek, 4. julija 2024, ob 12. uri bomo v Kreativnem centru Čuk (Stari trg 11) organizirali novinarsko konferenco, s katero bomo odprli Podnebno-energetsko pisarno. Tudi s tem projektom si Mestna občina Velenje utrjuje pot do zelene prihodnosti. Svetovalci pisarne bodo spodbujali in izobraževali občane na področjih energije, mobilnosti, odpadkov in zelenega gospodarstva. Na novinarski konferenci bomo predstavili podrobnosti projekta in tudi subvencioniranje ukrepov za znižanje porabe toplote.

Mestna občina Velenje že vrsto let izvaja trajnostne projekte za zmanjšanje okoljskega odtisa in izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev. Ponosni smo, da smo del Misije 100 podnebno nevtralnih mest in nosilci naziva Evropski zeleni list 2024. Cilj, ki ga zasledujemo, je do leta 2030 postati podnebno nevtralno mesto. To pomeni korak naprej od ogljično nevtralnega mesta. Ogljična nevtralnost predstavlja maksimalno zmanjšanje izpustov CO₂ in ustvarjanje ponorov za njihov preostanek. Podnebna nevtralnost pa poleg ogljične nevtralnosti vključuje tudi izničenje emisij ostalih toplogrednih plinov.

V okviru Misije izvajamo dvoletni pilotni projekt UP-SCALE, ki testira inovativne pristope za razogljičenje mest. Del tega projekta je tudi Podnebno-energetska pisarna, ki jo bomo odprli v prihodnjem tednu. Namenjena bo spodbujanju in izobraževanju občanov na področjih porabe energije, mobilnosti, odpadkov ter zelenega gospodarstva. V pisarni bomo nudili strokovna svetovanja o zmanjšanju porabe energije, energetskih sanacijah objektov in o uporabi obnovljivih virov energije. Prav tako bomo organizirali delavnice, predavanja in različne dogodke, s katerimi bomo ozaveščali in izobraževali javnost.

Na novinarski konferenci bomo predstavili tudi podrobnosti javnega poziva, ki ga pripravljamo za subvencioniranje ukrepov, s katerimi lahko občani znižajo porabo toplote.

Vabljeni, da se nam pridružite in skupaj z nami naredite korak naprej k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti.

Prijazen pozdrav
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje